Opinion
Debatt: Nej, förlossningskrisen är inte överdriven
Dagens ETC
Kvinnors trauman och komplikationer vid förlossningar förminskas. Ribban för vad som anses vara en lyckad förlossning i Sverige är ett skämt. Det menar veckans debattörer från brukarorganisationen Födelsevrålet.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Hela året har präglats av alarmerande rapporter i media från såväl barnmorskor som födande. Alla bekräftar precis samma sak, situationen inom förlossningsvården är kaotisk och ohållbar.
Trots dessa rapporter dyker det upp debattartiklar om att situationen överdrivs. Men nej och åter nej vi överdriver inte, det är precis såhär illa.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Den 20 augusti marscherade 15 städer runt om i landet mot den rådande krisen inom mödra- och förlossningsvård. Drygt 7 000 personer deltog, alla med samma syfte. Vi har fått nog! Det är dags för förändring, och det är nu. Det är akut och vi överdriver inte.
Födelsevrålet är landets enda brukarorganisation för gravida och födande. Det har vi varit sedan starten i februari 2016. Vi startade för att vi tyckte att brukarperspektivet helt saknades i frågor om förlossningsvården, vi startade för att ingen bevakade de födandes intressen.
Om några månader har vi varit verksamma i snart två år och mycket har hänt. Den stora skillnaden menar vi är att frågan lyfts ur ett nytt perspektiv, att det nu inte bara fokuseras på siffror och statistik. Utan man nu vågar lyfta människoöden och de mjuka värdena som är minst lika viktiga, om inte viktigare än statistiken.
Susanne Nyström, ledarskribent i Eskilstuna-Kuriren, påstår dock att vi delar en skev bild och skrämmer upp gravida i onödan. Detta anser vi vara att förminska allt det barnmorskor och gravida och födande hela tiden återberättar.
Hon har helt klart rätt i att majoriteten av förlossningar går bra, på pappret. Men vi hör dagligen från kvinnor som berättar sin sanning, och den ser annorlunda ut.
En, på pappret, normal förlossning kan för den födande och hens partner ha upplevts som ett trauma. Ett trauma som kan komma att påverka en livet ut.
Och barnmorskan kan under denna normala födsel ha behövt springa mellan flera patienter, inte fått någon mat i sig eller hunnit byta sitt mensskydd.
Den, på pappret, normala förlossningen kan förutom psykiska skador, som trauma och depression, leda till långvariga fysiska men. Det är nämligen inte normalt att flera år efter en graviditet och förlossnings inte kunna bajsa ordentligt, eller att man ständigt ska behöva oroa sig för att kissa på sig. Eller att ens magmuskler är så delade att man inte klarar av att bära sitt barn.
Visst man har överlevt och ens barn likaså, men det är ett skämt om vi i Sverige 2017 skulle lägga ribban där. Att vi inte ska få beklaga oss, vråla och kräva en förändring så länge vi överlever. Det kommer vi inte acceptera.
Vi är, helt ärligt, otroligt trötta på att få höra att vi överdriver. Vi vägrar låta kvinnors upplevelser förminskas på detta sätt och att olika skribenter återigen försöker göra detta till en ickefråga. Detta är inte en ickefråga, det är ett enormt samhällsproblem.
Nästa år är det valår och då hoppas vi, nej förresten, vi kräver, att vartenda riksdagsparti tar sitt ansvar och lyfter detta samhällsproblem. Att man lyssnar på oss som föder och på personalen som är på plats och sedan agerar efter det.
Vi har sagt det innan och vi kommer fortsätta tjata om det. För vi är värda mer.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.