Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Nej, det är inte alltid okej att hälsa ”God jul”

Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Dagens ETC

Hela diskussionen kring detta med om man ska säga ”God jul” eller ”God helg” blottar hur för­virrade många svenskar är när det kommer till multikulturalism. Gör som i Balkanländerna, föreslår Aida Zekic.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nyhetsmorgon håller numera på till klockan tolv, vilket tvingar TV4 att vaska fram otaliga ämnen som ska intressera den brokiga skara som sitter hemma framför tv:n om förmiddagarna. Så här i juletider samlas Vett och etikett-panelen kring rubriken ”God jul eller god helg – vad ska man säga?” – en till synes oskyldig fråga som avhandlas utan någon slags förståelse för varför den kan uppröra.

Anledningen till diskussionen är en ökad medvetenhet kring att alla i Sverige inte firar jul. Jag är själv en av dem som brukar mötas av förkrossade miner när jag berättar om mina obefintliga julplaner och måste, för att undvika soc-anmälan, försäkra min samtalspartner om att vi ändå har julgran hemma.

Uttrycket ”God helg”, som har använts i Sverige sedan urminnes tider, tolkas av Nyhetsmorgon som en religiöst neutral fras som är mer inkluderande än dominerande ”God jul”.

Hela diskussionen blottar hur förvirrade många svenskar är när det kommer till multikulturalism. Balkanländerna – som inte borde vara är en förebild i frågan – hanterar sin religiösa mångfald betydligt bättre.

Jag föreslår att vi kopierar deras modell:

• Du säger ”God jul” till dem som firar jul, även om du själv inte firar jul. För det är respektfullt.

• Du säger ”God jul till er som firar” om du vänder dig till en grupp och inte vet exakt vem mottagaren är. För det är respektfullt.

• Du säger inte ”God jul” till någon som du vet med dig inte firar jul. För det är respektfullt.

• Samma sak gäller övriga högtider inom alla religioner.


“Man kan kompromissa – man skickar ett julkort med Jesusbarnet på, men man skriver God helg”, skämtar programledaren.

Jag tycker hellre att vi skrotar ”God helg” som känns ålderdomligt och dessutom hetsar upp rasisterna – som tror att uttrycket är något slags tecken på islamifiering – så onödigt mycket.

Sedan kan man ju tycka att det är hög tid att skapa en svensk vokabulär för högtider utanför kristendomen, men det får bli en annan text. Vi kan väl invänta Vett och etikett-­panelens expert­utlåtande först.