Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Jämställdhet omöjlig – när kvinnor tvingas gå i timmar efter vatten

Bild: Foto: Abbie Trayler-Smith/WaterAid

Dagens ETC

Glöm inte bort vattenfrågan på internationella kvinnodagen, skriver Cecilia Chatterjee-Martinsen generalsekreterare för WaterAid Sverige.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

För lite mer än en månad sedan marscherade hundratusentals kvinnor över hela världen i en enastående protest för jämställdhet och lika rättigheter.

Det var en unik massrörelse som visade vilket stort engagemang som finns för kvinnors rättigheter. Marscherna var på många sätt unika i sin styrka och omfattning, men tyvärr är det inte unikt att hundratusentals kvinnor marscherar, det sker faktiskt varje dag.

För miljontals flickor och kvinnor är långa vandringar efter vatten en del av vardagen som de tvingas göra för att överleva. Dessa dagliga marscher uppmärksammas sällan, trots att de får allvarliga konsekvenser för kvinnors möjligheter i livet. 

Nästan överallt i världen är det kvinnor och flickors ansvar att hämta vatten till familjen. När vatten inte finns i närområdet kan detta obetalda arbete ta stora delar av deras dag i anspråk. Och det är en syssla som måste göras varje dag, året om.

Eftersom över 650 miljoner människor i världen saknar säker tillgång till rent vatten är detta ett stort hinder för global jämställdhet.

Att kvinnor tvingas lägga timmar varje dag på att hämta vatten får stora konsekvenser för deras möjligheter i livet. Flickor som varje dag måste gå långa sträckor för att bära tunga 20-kilosdunkar med vatten tvingas hoppa av skolan eftersom de helt enkelt inte har tid eller ork att studera.

Kvinnor vars huvudsyssla är att bära vatten hinner inte med att arbeta och har därför ingen egen inkomst, vilket gör dem beroende av sina män och minskar deras möjligheter att ha inflytande över sina egna liv. Kvinnornas marscher efter vatten kan också vara farliga, då de ofta måste gå genom svår terräng med tunga vattenkärl på huvudet.

Satsningar på förbättrad tillgång till rent vatten är alltså satsningar på kvinnors rättigheter och möjligheter att ta sig ur fattigdom. När kvinnor inte längre måste lägga timmar varje dag på att hämta vatten kan de istället arbeta, utbilda sina barn eller engagera sig i samhället. Rent vatten är därför inte bara rent vatten, det är också makt i samhället och inflytande över det egna livet. 

I mitt arbete för WaterAid har jag träffat många kvinnor som ägnar sina liv åt att förbättra situationen i sina länder och samhällen. Att engagera sig för förändring och ta plats har för många av dessa kvinnor krävt stort mod genom att bryta mot tabun och traditioner.

För trots att det framför allt är kvinnor som har ansvaret för vattenförsörjningen i familjer och samhällen är vattenbranschen globalt fortfarande dominerad av män.

Att inte dessa kvinnor får det stöd de behöver, och att inte mer satsas på rent vatten, är oerhört bekymrande. För trots att vatten är en förutsättning för alla människors överlevnad går bara ungefär 45 miljarder kronor av det globala biståndet (tre procent) varje år till rent vatten och sanitet. Som en jämförelse spenderas ungefär 15 000 miljarder kronor årligen på militära utgifter i världen. 45 mot 15 000. 

På internationella kvinnodagen den 8 mars marscherar därför jag och mina kollegor på WaterAid för kvinnors rätt till rent vatten. Vi demonstrerar för att mer ska satsas på att stötta de kvinnor, organisationer och initiativ som finns i samhällen där brist på rent vatten fortfarande är ett problem. 

Glöm inte bort vattenfrågan på internationella kvinnodagen, den är faktiskt livsviktig.