ETC Stockholm
Debatt: När barn skadar sig själva måste vårdcentralen erbjuda mer än plåster
ETC Stockholm
Allt fler barn och unga mår psykiskt dåligt. Utvecklingen går åt fel håll och det innebär ett stort lidande för de som drabbas.Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.
Vi möter också många föräldrar som känner vanmakt över att deras barn inte får den vård de behöver. För när barn mår så dåligt att de inte orkar gå till skolan behöver skolan erbjuda mer än olovlig frånvaro. Och när barn har ångest behöver vården erbjuda mer än ett nytt recept. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med vård och tidiga insatser för att kunna ge stöd till barn och familjer vid psykiska besvär.
Ska vi vända utvecklingen måste vi börja i tid och ge våra allra minsta barn en bättre start. Miljöpartiet vill att Barnavårdcentralerna (BVC) ska tilldelas mer resurser för att stödja familjer. Särskilt i områden med familjer som befinner sig i utsatta livssituationer. I dag tilldelas alla barnavårdcentraler lika mycket resurser. Det är också så att det i dag finns fler barnmorskor per barn på Kungsholmen än i Rinkeby eller Ronna. Miljöpartiet vill också se fler exempel på familjecentraler där barnavårdcentraler, Öppna förskolan och socialtjänstens familjebehandlare arbetar tillsammans.
Ska trenden vändas måste vi satsa mer på skolhälsovården. Precis som att barnen går till skolsköterskan när de slagit sig måste det finnas fler psykologer och kuratorer på skolan att prata med när man mår dåligt. Miljöpartiet vill se fler kuratorer och psykologer på skolorna. Antalet skolpsykologer per elev skiljer sig åt i länet, en psykolog kan ha ansvar för 500 elever eller upp till 4 000 elever. I snitt ansvarar en skolpsykolog för 1 500 elever, och det säger sig självt att det är en omöjlig uppgift att då hinna se och möta alla barns behov.
I Haninge, där Miljöpartiet är en del av styret, satsar kommunen på arbetet med psykisk hälsa. Där pågår nu en utredning om elevhälsans organisation i kommunen – vilka resurser som ska vara placerade centralt och vilka som ska finnas ute på skolorna och hur styrningen kan bli mer effektiv. Miljöpartiet ser att elevhälsan har en nyckelroll i arbetet för att bryta trenden när det gäller psykisk ohälsa hos barn och unga.
När barn mår så dåligt att de skadar sig själv måste vårdcentralen erbjuda mer än plåster. Därför måste vårdcentralernas uppdrag utökas. Miljöpartiet vill att fler vårdcentraler i länet har psykologer med barnkompetens. I dag har 40 procent av länets vårdcentraler ingen psykolog och bara 35 vårdcentralera har psykologer med barn- och ungdomskompetens.
I Upplands-Bro, där Miljöpartiet också är med och styr, har det nyligen tagits ett viktigt steg i rätt riktning i och med starten av Bryggan – första linjens barn- och ungdomspsykiatri. Här sker ett unikt samarbete mellan social- och utbildningskontoret i Upplands-Bro kommun, Kungsängens vårdcentral och Capio vårdcentral i Bro. Verksamheten har öppen mottagning som inte kräver remiss, för att snabbt kunna erbjuda stöd till föräldrar, barn och unga. Det är mer av sådan vård vi vill se. Vård som möter barn och unga i deras vardag. Hjälp som hjälper.
Ska vi vända den tragiska trend där nu allt fler barn och unga mår dåligt måste vi satsa. Tyvärr ser vi att Moderaterna som styr landstinget inte prioriterar frågan och inte tycks ha ambitionen att möta detta växande och allvarliga problem.
Vi välkomnar att den rödgröna regeringen nu skjuter till pengar så att kommuner och landsting kan stärka sitt arbete för att förbättra den psykiska hälsan. Regeringen satsar bland annat på ett rejält tillskott till ungdomsmottagningarnas arbete för en bättre psykisk hälsa.
Den psykiska ohälsan är en utmaning, som tillsammans med cancer, kan komma att dominera ohälsan på 50 års sikt. För att vända trenden måste vi satsa på våra barn. Tidigt omhändertagande vid psykisk ohälsa ger bättre prognos att hantera psykiska besvär och att undvika att utveckla psykisk sjukdom i vuxen ålder. Vi har inte råd att vänta.