Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Myten som hotar vår existens

”Den ekonomiska tillväxten, oavsett hur ’grön’ den är, betyder att produktion och konsumtion ska öka”, skriver debattören.
”Den ekonomiska tillväxten, oavsett hur ’grön’ den är, betyder att produktion och konsumtion ska öka”, skriver debattören. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Det finns ingen grön tillväxt. Ökad konsumtion kan inte ­frikopplas från ökad miljöpåverkan. Det är hög tid att miljövänner enas i kampen mot den myten.Det skriver Rebecka Le Moine (MP).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Under klimatmötet COP25 i Madrid presenterar FN:s världs­meteorologiska organisation WMO klimatförhållanden under 2019 och det senaste årtiondet. Det står klart att det senaste årtiondet har präglats av exceptionell värme globalt, is som minskar och stigande ­havsnivåer, vilket påverkas av växthusgaser från mänskliga aktiviteter. Responsen från många politiker är att ja, nu är det dags att lyssna på forskningen. De upprepar Gretas budskap och självklart tar de klimatutmaningarna på allvar. Men, i nästa mening förespråkas grön tillväxt.

Idén om att den ekonomiska tillväxten kan öka samtidigt som miljöskadorna minskar kallas på engelska för decoupling, vilket på svenska bäst översätts till frikoppling. Detta trots att det inte finns något belägg för att frikoppling mellan ekonomisk tillväxt och en ökad miljöbelastning kan fungera.

Vad är egentligen ”grön” tillväxt? Många menar att genom investeringar i klimatsmart teknik som släpper ut mindre växthusgaser kan vi göra vårt samhälle mer effektivt. Ofta nämns inslag av en cirkulär ekonomi, där resurserna som brukas återanvänds istället för att skördas på nytt, och att vi konsumerar tjänster i högre uträckning. Det kan låta bra, men det döljer sig en enorm fara däri eftersom det inte tar itu med det grundläggande problemet. Tillväxt betyder en ökning. Men kan något öka i all oändlighet? Nej. 

Den ekonomiska tillväxten, oavsett hur ”grön” den är, betyder att produktion och konsumtion ska öka. Om BNP går upp så gör våra utsläpp det med, det är bara takten i miljöbelastningen vi påverkar. Vi kan inte få ökad konsumtion och minskad miljöbelastning samtidigt. Forskningen visar att vi inte kommer att kunna hålla den globala uppvärmningen under två grader samtidigt som vi har en grön tillväxtbaserad ekonomi. I och med att vi måste minska våra utsläpp drastiskt, betyder det att en grön tillväxt som bäst kan dra ut på naturens destruktion, men aldrig förhindra den. Detta är inte ideologi, det är fakta. Så, är det inte dags att verkligen lyssna på forskningen?

Samstämmig forskning säger att det saknas empiriska bevis för att vi kan fortsätta öka vår ekonomi och ändå uppnå målet om 1,5 grader. Det saknas bevis för att ekonomin kan frikoppla sig från ekologiskt fotavtryck, även en omställning till mer hållbara energikällor kommer att ha ett högt ekologiskt pris. Idén om att oändlig tillväxt kan utrota fattigdom är ett påhitt, sanningen är att ojämlikheten i världen stiger, och de rika får mer på bekostnad av naturen och de fattiga.

Med frikoppling menas att den ekonomiska tillväxten frikopplas från resursförbrukningen. Det kan handla om en relativ frikoppling, där vi genom att bli mer effektiva ökar ekonomin samtidigt som våra ekologiska fotavtryck minskar. Mer blir gjort, men med mindre resurser per produkt. Däremot, kan den totala resursförbrukningen faktiskt öka! Mellan 1960 och 2000 har relativ frikoppling setts med en minskning av koldioxidutsläppen med 1,28 procent per år enligt Världsbanken. Under 2000-talet har ingen frikoppling identifierats.

Om ekonomin växer med tre procent per år så krävs en frikopplingshastighet på 10,5 procent per år för att klara 1,5-gradersmålet. De mest optimistiska modellerna förutspår frikoppling med en hastighet av fyra procent. Den relativa frikopplingen duger inte, utan det är totalen som är relevant. Den totala resursförbrukningen, den totala markanvändningen, det totala utsläppet av växthusgaser. Och det är där den ”absoluta frikopplingen” kommer in! Med absolut frikoppling menas att den totala resursförbrukningen faktiskt minskar, samtidigt som produktionen ökar. Studier som går till botten med frågan ifall grön tillväxt är möjlig med en absolut frikoppling. Resultatet? Att inga empiriska bevis visar på att grön tillväxt med absolut frikoppling är möjligt. Det här borde vara bevis nog för att sluta snacka om den gröna tillväxten som en lösning.

Men istället för att ta tag i detta problem, så väljer många att fortsätta lyfta den ”gröna” tillväxten. Det som marknadsförs som miljövänligt i dag, är i själva verket bara lite mindre dåligt än andra alternativ. Den bästa konsumtionen är den som inte blir av, den bästa milen är den som inte körs. Det är dags att vi tar itu med grundproblemet – tron på ständig tillväxt, dagens dominerande religion, myten som hotar vår existens. Det är hög tid att miljövänner enas i kampen och motar bort myten om frikoppling.