Mode
Debatt: Mörk skuggsida när Elle-galans gäster glittrar ikapp

Dagens ETC
Idag går Sveriges största modegala av stapeln. På Grand Hotel i Stockholm kommer Elle-galans gäster glittra ikapp när den svenska modebranschen hyllar sina kreatörer. Men bakom glittret och glamouren puttrar en mörk skuggsida. Modeindustrins motor är en fast fashion-maskin som dagligen pumpar ut miljontals plagg på bekostnad av människor, natur och klimat.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Idag producerar och konsumerar vi helt enkelt för mycket kläder. Massproduktionen av fast- och ultra fast-fashion, av dålig kvalitet, innebär att vi i EU i genomsnitt köper 19 kilo nya textilier om året, per person. Plagg som ofta nopprar sig och faller isär efter så lite som sex användningar och som till följd av upptrissade trender blir omoderna innan de blir nötta.
Det är ett enormt resursslöseri som varken våra plånböcker eller planeten har råd med.
Under våren har vi varit många som konfronterats av överfyllda insamlingskärl för textilier liksom av alarmerande rapporter om att de kläder vi noggrant sorterat ut och pliktskyldigt kört till återvinningscentralen med, i slutändan bränts upp istället för att återvinnas.
Frustration till trots är det nya insamlingskravet ett steg i rätt riktning mot en mer hållbar textilsektor där vi ta tillvara på vårt avfall.
Men flertalet steg återstår för att komma till bukt med det slit- och slängsamhälle som idag dominerar vår textilproduktion. Mycket kan vi göra här och nu:
• Producenterna måste vara med och betala för avfallet som blir av deras produkter. Till sommaren kommer EU att besluta om en lag som innebär att alla medlemsländer måste införa ett så kallat utökat producentansvar, där textilproducenter är med och betalar för inhämtningen, sorteringen, återvinningen och återanvändningen av textilavfall. Med lagen beslutad förväntar vi oss att regeringen inte skjuter på den svenska implementeringen utan agerar direkt för att få systemet på plats.
• Inför krav på 20 procent återvunnet material i all nyproducerad textil till 2035. Idag saknas incitament att använda återvunnet material då det fortfarande är billigare att producera helt nytt. Det gör att efterfrågan på textilier som kan återanvändas är låg, företag som satsar på textilåtervinning går i konkurs och material som skulle kunna användas igen bränns upp. Idag är det bara en procent av allt textilavfall som återvinns till nya textilier. Därför måste vi ställa krav på mer återvunnen textil i nyproduktion.
• Städa bort ultra fast-fashion. Idag finns ingen tull på billiga varor som importeras till Europa, vilket gör att företag som Shein och Temu som producerar billigt till låg kvalitet och utan transparens, gynnas. Vi vill få bort den tullfrihet som företagen utnyttjar och göra företag som Shein och Temu juridiskt och ekonomiskt ansvariga för sin verksamhet samt ålägga dem tunga böter när de bryter mot EU:s lagstiftning om kemikalier, säkerhet eller hållbarhet.
• Ge förutsättningar för cirkularitet. Sänk momsen för second hand och reparationer, ge skattelättnader för uthyrnings- och delningsföretag. Sätt bindande mål för att minska volymerna av nyproduktion. Att göra textilbranschen mer cirkulär handlar både om att ställa krav på hur produktionen av textilier går till samtidigt som vi gör det lättare och billigare för oss alla att använda de plagg som redan finns.
Vi står vid foten till ett oöverskådligt stort textilberg. Men lösningar finns, och med politik som dels sätter ramar och dels skapar rätt incitament, ska vi steg för steg för steg få bukt med problemet.
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.