Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Moderaterna fortsätter ducka kring lagliga vägar in i EU

Bild: Bild: Mohammad Hannon/AP/TT

Dagens ETC

Kvotflyktingsystemet långt ifrån tillräckligt, skriver Magda Rasmusson, språkrör för Grön ungdom.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Mer öppenhet utlovas i Moderaternas nysläppta integrations- och migrationspolitiska rapport. Bakom ordfluffet utelämnas dock viktiga åtgärder för att ta itu med problemen kring migration, skriver Magda Rasmusson, språkrör Grön ungdom.

Då var den slutligen här. Moderaternas migrations- och integrationspolitiska rapport som för ett år sedan väckte ramaskri eftersom dess ordförande, migrationsminister Tobias Billström (M), menade att syftet var att bland annat ”minska volymerna” i asyl- och anhöriginvandringen. Billström menar idag att det var olyckligt uttryckt. Det bästa Moderaterna hade kunnat göra vore att presentera ambitiös politik för att också visa det i handling – och då dessutom utmana Socialdemokraterna att gå i samma riktning. Detta uteblir dessvärre.

Framför allt innebär rapporten klassisk moderat politik med till exempel tuffare krav på försörjningsansvar för anhöriga som kommer hit, fokus på jobb för nyanlända och behovet av en öppen arbetskraftsinvandring.

Detta är inte så förvånande. Men förslaget gällande lagliga vägar in EU för att söka asyl visar på en ytlig förståelse av dagens problematik. Moderaternas enda förslag på området är att få fler EU-länder att använda sig av FN:s kvotflyktingsystem – trots att vi bara det senaste året fått bevis för att det inte räcker på långa vägar.

Ta kriget i Syrien till exempel. Mer än två miljoner människor från Syrien har flytt det blodiga kriget. Nästan 800 000 har tagit sig till Libanon, drygt 500 000 till Jordanien och lika många till Turkiet.

Endast 55 000 syriska flyktingar har lyckats få asyl i EU – men hur många av dem kom via kvotflyktingsystemet? Skrala 12 000. Det innebär att mångdubbelt fler tog sig till EU och Sverige på egen hand – ”illegalt”, med de risker det innebär.

I oktober dog till exempel flera hundra båtflyktingar utanför ön Lampedusa. Människor som utgör toppen av det isberg där en tvingas betala tiotusentals kronor till flyktingsmugglare för att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda – och dessutom riskera livet. Fler och fler är överens om att vi måste förändra situationen, snabbt.

Alliansregeringen har gjort rätt i att låta syriska flyktingar få permanent uppehållstillstånd och tillsammans med Miljöpartiet genomfört tydliga förbättringar av möjligheterna för människor att stanna i Sverige. Att öppna upp för arbetskraftsinvandring är också ett sätt att skapa fler möjligheter för människor. Det är stora steg framåt.

Moderaterna har dessutom helt rätt i att fler EU-länder måste använda sig av kvotflyktingsystemet. Att 18 medlemsländer, som till exempel Storbritannien, inte har tagit emot en enda syrisk flykting via kvoterna är bortom all anständighet. Men när människor dör på vägen över Medelhavet är förslag om att enbart driva på andra EU-länder att ta emot fler kvotflyktingar helt otillräckligt.

När vi gång på gång ser att FN:s kvotflyktingsystem inte levererar den mänskliga rättighet asyl faktiskt är så behöver vi hitta andra vägar, via till exempel EU-ambassader där en kan söka asyl på plats och sedan få en säker resa till mottagarlandet.

Retorik och hur vi pratar om migration är viktigt. Att prata om behovet av mer öppenhet istället för om människor som ”volymer” innebär stora skillnader. Men allra viktigast kommer alltid de konkreta förändringarna vara.

Människor flyr. Vi måste se till att de får deras rätt till asyl tillgodosedd.

Med eller utan fluff runtomkring.

Magda Rasmusson, språkrör för Grön ungdom