Opinion
Debatt: Minoriteter måste med i samtalet
Dagens ETC
Världssamfundets oförmåga att agera tidigt och kraftfullt har möjliggjort för Assadregimen att ostraffat fortsätta kriget mot den egna befolkningen, skriver ledamöter från riksdagens tvärpolitiska nätverk för demokrati och mänskliga rättigheter i Syrien.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Nu har fem år förflutit sedan Assadregimen i Syrien inledde sitt krig mot landets egna invånare och började sätta in stridsvagnar, attackhelikoptrar, artilleri och prickskyttar mot fredliga demonstrationer inspirerade av den arabiska våren. Våld föder våld och regimens statsterrorism kom att utlösa våldsspiraler som förvandlat Syrien till ett förött land med hundratusentals döda, miljoner på flykt och en uppväxande generation som inte känner till annat än krig, flykt och umbäranden.
Under årens lopp har kriget eskalerat både i grymhet och i omfattning. Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har slagit fast att tre byar i Syrien utsattes för klorgasattacker under 2013. Klorgasen har sannolikt släppts i tunnbomber från helikoptrar, vilket tyder på att det är regimen som ligger bakom dessa illdåd. Oljefatsbomber fullproppade med sprängämnen används systematiskt av regimen och dessa tunnbomber släpps urskillningslöst över såväl stridande som civila.
Världssamfundets oförmåga att agera tidigt och kraftfullt har möjliggjort för Assadregimen att ostraffat fortsätta kriget mot den egna befolkningen, och därutöver även bidragit till att Iran, Saudiarabien och Turkiet kunnat förvandla Syrien till ett slagfält i den regionala maktkampen.
Våldsspiralen vrids upp ytterligare när IS/Daesh 2014 utropar sitt kalifat och i erövrade områden etablerar en samhällsordning byggd på avrättningar, systematiska våldtäkter och tvångskonverteringar. Kvinnor och flickor säljs öppet på auktion som sexslavar. FN utreder huruvida Daesh i sin krigföring använt sig av senapsgas.
De kurdiska styrkor, vilkas insatser betytt mest för att slå tillbaka Daesh, oroar Turkiet som inte vill se ännu en kurdisk autonom region etableras i sin närhet. Turkiet börjar därför bomba kurdiska styrkor. Den turkiska regimen initierar också en omfattande repression gentemot sin egen kurdiska befolkning i något som eskalerat till ett veritabelt inbördeskrig.
Kvinnor och barn har drabbats hårdast under den femåriga syriska tragedin. UNHCR uppskattar att 13, 5 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd och 11 miljoner behöver medicinsk hjälp. 4,2 miljoner befinner sig på flykt utanför Syrien och drygt 250 000 människor har hittills mist sina liv.
FN, och även EU, har en nyckelroll för att förmå de många inblandade aktörerna att trappa ner våldsspiralen. De bräckliga fredssamtal som pågår just ju inger visst hopp om ett slut på detta blodiga och brutala krig. Vi ledamöter i Riksdagens tvärpolitiska nätverk för demokrati och mänskliga rättigheter i Syrien hoppas och har förväntningar på att Sverige spelar en pådrivande roll för att fredssamtalen förs med alla berörda parter. I nuläget är många grupper inte med i pågående fredssamtal. Vi menar att om regionala och globala stormakter ges mer inflytande över fredsprocessen än landets olika etniska och politiska grupper riskerar freden att bli bräcklig.
Detta har vi sett i Irak och Libyen. Sverige bör vara en viktig röst och spela en betydande roll för att engagera kvinnor och minoriteter i fredsprocessen.
Vi menar att alla parter som har begått förbrytelser ska ställas inför rätta. Sexuella övergrepp i krig ska anses som krigsbrott och de skyldiga ska ställas inför rätta i den internationella brottmålsdomstolen ICC.
Amineh Kakabaveh (V), Désirée Pethrus (KD), Valter Mutt (MP), Arhe Hamednaca (S), Lisbeth Sunden Andersson (M), Tina Acketoft (L), Annika Lillemets (MP), Hillevi Larsson (S), Jabar Amin (MP)
Ledamöter från riksdagens tvärpolitiska nätverk för demokrati och mänskliga rättigheter i Syrien.