Hoppa till innehållet

8 mars

Debatt: Miljardärerna prioriteras före kvinnor som sliter

Nooshi Dadgostar (V).

Nooshi Dadgostar (V).

Bild: Zanna Nordqvist

Dagens ETC

Regeringen låter förskollärare, undersköterskor och sjuksköterskor – ofta kvinnor – betala priset för en politik som sänker skatten på välfärdens bekostnad. Så kan vi inte ha det.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

”Det blir en bättre jämvikt mellan jobb, fritid och familjeliv. Eftersom man har ork och lust över till annat blir det roligare att gå till jobbet.”    

Så säger Karin Rydén på Sahlgrenskas operationsavdelning i Mölndal. Där har personalen sedan tio år tillbaka arbetar sex timmars arbetsdag. Resultatet? Sjukskrivningarna har minskat, fler väljer att arbeta kvar och antalet operationer avdelningen hinner genomföra per år har ökat.  

Alltför få kollegor som ska ta hand om alltför många patienter, skolbarn och gamla.  

Tyvärr är Karin Rydén och hennes kollegor ganska ensamma. Förra året mer än fördubblades uppsägningarna inom välfärden jämfört med 2023. Uppsägningarna sammanföll med att rekordmånga blev sjukskrivna för stressrelaterad ohälsa, och kvinnor som arbetar inom vård, skola och omsorg är överrepresenterade. En stor anledning till de skyhöga sjukskrivningstalen är den tuffa arbetsmiljön, med alltför få kollegor som ska ta hand om alltför många patienter, skolbarn och gamla.  

Det går inte ihop. Trots att fler sjukskrivs på grund av stress är det alltså färre, inte fler, som ska jobba inom de kvinnodominerade yrkena. Som vanligt handlar det om prioriteringar. 

Det handlar om att Ulf Kristerssons (M) och Jimmie Åkessons (SD) regering väljer att sänka skatten för sina, ofta manliga, kompisar istället för att satsa på välfärden. För några veckor sedan kom ett förslag som ska se till att Moderaternas största privata bidragsgivare, miljardären Kristoffer Melinder, tillsammans med andra riskkapitalmiljardärer, får skattesänkningar på över en miljon kronor. Sedan tidigare har de sett till att de mest välbeställda fått skattesänkningar med flera tusen per månad. 

När finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att det alltid ska löna sig att arbeta, menar hon i praktiken att det ska löna sig att jobba för den som redan är rik. Sedan får förskollärare, undersköterskor och sjuksköterskor, ofta kvinnor, betala priset genom mer stress och sämre hälsa. 

Hade regeringen och Sverigedemokraterna värnat arbetslinjen på riktigt, hade de inte passivt sett på när människor sliter ut sig på arbetet och tvingas till sjukskrivning. Men istället för att förbättra arbetsmiljön har de tagit fram en utredning där de föreslår hårdare tidsgränser för rätten till sjukpenning. De vill alltså straffa den som sliter ut sig och blir sjukskriven. Sedan säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) att vi har för lite kunskap om varför sjukskrivningarna skenar. Så gör enbart den politiker som inte vill ta sitt ansvar. 

Många sjukskrivningar kunnat undvikas eller blivit kortare om arbetsmiljön på våra arbetsplatser var bättre. Och då är vi tillbaka på rutan om politiska prioriteringar igen.  

Det är inte rimligt att du ska betala för de rikas skattesänkningar med din hälsa. Vi har råd med ett samhälle där elever får stöd efter behov, utan att det går ut över pedagogernas hälsa, där den som kommer till akuten får hjälp direkt och personalen ändå hinner äta lunch. Vi har råd med ett samhälle där den som är gammal och har hemtjänst får lite sällskap till kaffet. Men då behöver alla bidra.  

Vi vet vad vi väljer. De minskade barnkullarna i förskolan är ett ypperligt tillfälle att förbättra arbetsmiljön för förskolelärare och barnskötare genom mindre barnkullar. Miljardärernas skattesänkning skulle kunna gå till att anställa fler sjuksköterskor och undersköterskor för att ta hand om gamla och sjuka. Det finns utrymme för kortare arbetstid inom de kvinnodominerade välfärdsyrkena. Det handlar om prioriteringar och om att det ska löna sig att arbeta.   

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.