Hoppa till innehållet

ETC Umeå

Debatt: Migrationsverket måste ha bättre framförhållning

”Bakom siffrorna om nedläggning finns människor som bildat relationer, kämpar med nytt språk, ny miljö och nya utmaningar”, skriver debattörerna.
”Bakom siffrorna om nedläggning finns människor som bildat relationer, kämpar med nytt språk, ny miljö och nya utmaningar”, skriver debattörerna. Bild: Bild: TT

ETC Umeå

Kort framförhållning gällande flytt och upprepade flyttar skapar oro, stress och ohälsa hos de somdrabbas.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Umeå som står för åsikten.

Migrationsverket har bedömt att de har fler boendeplatser för asylsökande än vad som behövs.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Det eftersom allt färre söker skydd i Sverige och att platserna därför ska minskas. Under 2016–2018 ska cirka 90 000 platser successivt minskas till cirka 31 000 platser i hela landet. Det är förståeligt att lägga ned boendeplatser som inte kommer att behövas. Ett av de boenden som stängs ned är asylboendet på Västerbacken i Holmsund. 

Vi är flera aktörer som reagerade över att boendet fick besked om avveckling med bara en veckas varsel. Vi har förståelse för att Migrationsverket måste se över sina boendeplatser men vi önskar också se en längre framförhållning än endast en vecka för boendena som ska stängas ned.

Handläggningstiderna för att få sitt besked i asylprocessen är långa. De som blir kvar länge i asylprocessen kommer att påverkas av Migrationsverkets avvecklingsprocess. Det innebär att många människor troligen kommer behöva flytta runt upprepade gånger. Det är olyckligt för de individer som får svårt att få en fast punkt och en chans till en trygg väntan på beslut. Därför är det eftersträvansvärt att det blir så få flyttar som möjligt för de personer som berörs. Vi ber därför Migrationsverket att ta detta i beaktande.

Kort framförhållning gällande flytt och upprepade flyttar skapar oro, stress och ohälsa hos de som drabbas. Bakom siffrorna om nedläggning finns människor som bildat relationer, kämpar med nytt språk, ny miljö och nya utmaningar.

Vi är flera aktörer som ställer upp med insatser för personer som kommit till Sverige och är i asylprocessen eller har fått uppehållstillstånd. Vi vill gärna göra vad vi kan för att bidra med en meningsfull sysselsättning under den långa väntan på ett asylbesked. Etableringsfasen för de som stannar blir kortare, men även de som inte får stanna behöver en meningsfull sysselsättning då de är en del av det svenska samhället under en lång tid. Det bidrar till en hälsosammare tillvaro för såväl individ som samhälle. Vi är gärna med och bidrar till detta, men för det behövs framförhållning och samverkan där vi alla kan planera våra resurser på bästa sätt.

Ämnen i artikeln