Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Medborgartjänst – ett bevis på socialismens idétorka

"Att tro att samhällets avgörande problem kan lösas med obligatorium är inte enbart naivt, det kommer också få negativa konsekvenser för såväl individer som samhälle", skriver Axel Hallberg.
"Att tro att samhällets avgörande problem kan lösas med obligatorium är inte enbart naivt, det kommer också få negativa konsekvenser för såväl individer som samhälle", skriver Axel Hallberg. Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC

Förslaget om obligatorisk tjänstgöring är ett hot mot alla unga som vill arbeta, studera eller på annat sätt utveckla sig och bidra till samhället.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Förslaget om obligatorisk tjänstgöring är inte enbart ett hot mot Sverige som social- och utrikespolitiskt föregångsland. Det är också ett hot mot landets alla unga som vill arbeta, studera eller på annat sätt utveckla sig själva och bidra till samhället, skriver Axel Hallberg från Grön ungdom.

I onsdags föreslog bland andra SSU och LO att Sverige ska införa en ny typ av obligatorisk tjänstgöring. Förslaget skulle innebär att alla i tjugoårsåldern kallas till medborgartjänst, som innebär mönstring och någon typ av obligatorisk tjänst. Dessutom bör Sverige, enligt skribenterna, överväga att införa en ny värnplikt.

Detta förslag är ännu ett bevis på socialismens idétorka och oförmåga att ta sig an vår tids avgörande utmaningar. Att tro att samhällets avgörande problem kan lösas med obligatorium är inte enbart naivt, det kommer också få negativa konsekvenser för såväl individer som samhälle. Ett argument som lyfts fram är att värnplikt kan vara ett sätt att stärka gemenskapen. Tanken är att personer, genom att umgås med andra inom ramen för medborgartjänsten, ska mogna och känna ett gemensamt ansvar för samhällsutvecklingen. Inte nog med att detta bygger på en mycket förenklad bild av samhället – förslaget kommer dessutom i en tid då unga vuxna är mer medvetna och engagerade än någonsin tidigare.

Vår värld har stora, globala problem och många av dessa drabbar främst unga. Vi måste hitta lösningar på klimatförändringar, arbetslöshet och utanförskap. Istället för att investera i innovation och utveckling vill SSU med flera tvinga alla tjugoåringar att delta vid krisinsatser och arbete kring mer långsiktiga problem. Självklart är det korrekt att det kan uppkomma situationer då det krävs omfattande krisinsatser, inte främst kopplade till klimatförändringarna. Just av denna anledning bör nuvarande försvar ställas om till att kunna lösa de reella problem som hotar vårt samhälle, så som översvämningar och stora skogsbränder. Det finns ingen anledning att tvinga alla tjugoåringar att delta i dessa insatser.

Det är dessutom en orimlig prioritering att sätta käppar i hjulen för alla ungdomar som är på väg ut på arbetsmarknaden eller just inlett sin universitetsutbildning. I en globaliserad värld som utvecklas snabbare än någonsin är det rentav förödande att tvångsrekrytera alla unga vuxna till värnplikt.

De flesta europeiska länder, inklusive Sverige, har insett detta och avskaffat värnplikten. Det är djupt beklagligt att fler och fler nu förespråkar att Sverige ska ta ett stort steg bakåt i utvecklingen. Sverige ska vara ett land i framkant när det gäller utveckling och att möta vår tids stora utmaningar, inte ett land som tvingar ungdomar till tjänstgöring i ett försök att ta itu med samhällets problem.

Vårt samhälle står inför stora utmaningar. Jag tror att vi tar oss an dessa genom utveckling, innovation och investeringar. Det är tragiskt att delar av vänstersidan i svensk politik är villiga att ta till tvångsarbete för att uppnå sitt drömsamhälle. Detta förslag är inte enbart ett hot mot Sverige som social- och utrikespolitiskt föregångsland, det är också ett hot mot alla Sveriges unga som vill arbeta, studera eller på annat sätt utveckla sig själva och bidra till samhället.