Opinion
Debatt: Mat hör hemma på bordet – inte slängd i containern
Dagens ETC
I år kommer svenska matbutiker att slänga 21 000 ton mat. Resursslöseriet måste omedelbart upphöra. Sverige bör göra som Frankrike och fatta politiska beslut som tvingar butikerna att minska svinnet.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Varje år slängs 21 000 ton mat från svenska matbutiker helt i onödan. Maten som slängs är fullt ätbar, något som både experter och de som letar igenom våra sopor efter mat vittnar om. För tre månader sedan förbjöds samtliga butiker på över 400 kvadratmeter i Frankrike att slänga all ätbar mat. Istället måste de sluta avtal med välgörenhetsorganisationer och andra organ som kan ta hand om och förädla denna mat.
Feministiskt initiativ vill införa ett liknande system i Sverige. Vi har resurserna att göra en omställning.
21 000 ton mat är en svindlande siffra. För att sätta det i perspektiv så motsvarar det ungefär 50 måltider per hushåll och år som direkt kasseras. Det innebär ett enormt resursslöseri eftersom matsvinn är ett reellt miljöproblem i tider av klimathot och matbrist.
Samtidigt som ätbar mat slängs här och i världen, går vi mot en framtid med långt över 1,5 graders uppvärmning på kort sikt. Att agera för att minska denna uppvärmning är inget som vi har råd att skjuta på tiden och att ta hand om alla möjliga tillgångar är den enda vägen framåt.
Många köpstarka konsumenter visar att det är möjligt att ställa om sin konsumtion och göra välinformerade val. Det finns en vilja att konsumera för en bättre planet. Till exempel ser köttkonsumtionen ut att kunna minska till förmån för vegetariska alternativ. Dessa individuella val är självfallet lovvärda men samtidigt är det viktigt att poängtera att huvudansvaret för en global omställning inte vilar hos den enskilda individen.
Fi anser att det krävs politiska styrmedel för att förhindra den stundande globala klimatkatastrofen. Men det är inte bara vårt klimat som är i behov av att vi faktiskt använder den mat vi producerar–den ekonomiska förlusten av detta slöseri är även den enorm.
Men utvecklingen ser ut att gå åt motsatt håll. Sverige tappar trovärdighet på den globala arenan inom klimatområdet. Senast genom det ödesdigra beslutet att sälja Vattenfalls brunkol i kölvattnet av undertecknandet av Paris-avtalet. Vi har i dag en regering som säger att den inte kan påverka denna försäljning, uttalanden som både jurister och klimatexperter hävdar inte stämmer. Det räcker inte.
Vi behöver göra allt vi kan för att minska konsekvenserna av den globala uppvärmningen och vi får inte underskatta effekten av ett föregångsland som visar vägen mot en hållbar omställning. Det gäller våra statliga bolags affärer och hur vi hanterar vårt matsvinn.
För detta resursslöseri måste omedelbart upphöra.
21 000 ton ätbar mat måste komma människor till del. Feministiskt initiativ vill därför införa en liknande lagstiftning i Sverige som den som nyligen införts i Frankrike. Vi har resurserna och vi har tekniken för att leda omställningen mot en mer hållbar värld. Det som krävs är politisk vilja.
Gudrun Schyman
partiledare, Feministiskt initiativ
Adam Hjort
Miljö- och klimatpolitisk talesperson, Feministiskt initiativ