Slutreplik
Debatt: Märkningen bidrar inte till hållbart skogsbruk
Dagens ETC
Lina Bergström borde veta bättre än att relativisera FSC:s goda inverkan genom att jämföra organisationen med en skogsvårdslag som medger ett extremt hårt industriskogsbruk, skriver Martin Jentzen, Ingemar Holmlid, Eva-Lotta Hultén och Erik Kullgren i en slutreplik.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Som svar på vår kritik av FSC skriver Lina Bergström: ”Om våra skogar ska fortsätta leverera viktiga ekosystemtjänster, förutom fiber och timmer, måste de brukas på ett långsiktigt hållbart sätt.” (Dagens ETC 23/9)
Vi kunde inte instämma mer. Men i dagsläget bidrar inte FSC till detta på något nämnvärt sätt utan fortsätter att vifta bort väl underbyggd kritik med självförhärligande påståenden. Lina Bergström borde veta bättre än att relativisera FSC:s goda inverkan genom att jämföra organisationen med en skogsvårdslag som medger ett extremt hårt industriskogsbruk.
FSC:s trovärdighet är starkt ifrågasatt sedan alla de miljöorganisationer, utom en, som skulle ge legitimitet åt märkningen valt att lämna den eftersom certifikaten bevisligen inte hindrar skogsbolagen från att omvandla skogar till plantager. FSC:s vilja eller förmåga att påverka skogsindustrin är så obetydlig att industrin – som finansierar certifieringsorganen – närmast kan anses ha ”tagit över” märkningen. Vi frågar oss: varför ska konsumenterna betala för en miljöcertifiering vars konsekvens är utarmning och plantageifiering av just de skogsekosystem den hävdar sig värna?
Vidare hävdas att ”som certifierad markägare kan man förlora sitt certifikat om man inte kan leva upp till våra regler.” Såvitt vi känner till har det trots många, väl dokumenterade övertramp hittills hänt en enda gång, och då först efter massmedial uppmärksamhet. Det säger en hel del om hur FSC agerar i praktiken.
Och så det här med kalhyggen. Internationella FSC:s sjätte grundprincip stadgar att en certifierad skogsägare eller skogsbrukare har skyldighet ” to maintain or restore the ecosystem, its biodiversity, resources and landscapes.” Ingen kan på allvar hävda att ett svenskt kalhygge bidrar till att vare sig bibehålla eller återskapa ekosystem, biodiversitet eller skogslandskapet. Svenskt skogsbruk innebär en systematisk omvandling av skogslandskap till virkesplantager. Svenska FSC:s regler måste därför med avgjord självklarhet anses bryta mot internationella FSC:s grundprinciper.