Opinion
Debatt: Målet är full sysselsättning
Dagens ETC
Med en modell som garanterar unga arbetslösa jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar och ett kunskapslyft för alla dem som saknar gymnasieexamen kan vi konkurrera med omvärlden genom kunskap istället för låga löner, skriver Gabriel Wikström och Ellinor Eriksson från SSU.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Med en modell som garanterar unga arbetslösa jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar och ett kunskapslyft för alla dem som saknar gymnasieexamen kan vi konkurrera med omvärlden genom kunskap istället för låga löner, skriver Gabriel Wikström och Ellinor Eriksson från SSU.
Det är lätt att peka på utmaningar i dagens Sverige. Under många år har vi haft stigande arbetslöshet, sjunkande resultat i skolan och ett ökande missnöje med att välfärden inte lever upp till människors förväntningar. Den politik som har förts har inte i första hand handlat om att möta dessa utmaningar utan om att nedmontera sig själv och minska samhällets möjligheter att lösa gemensamma problem. Resultatet är att klyftorna växer och att många människor har sett sina livschanser krympa. Att samhället glider isär är inte bara ett problem för enskilda människor. Det är ett problem för hela vårt land och våra möjligheter att bygga ett bättre Sverige.
För att vi ska kunna bryta den negativa utvecklingen och åter bygga samman vårt samhälle så måste fokus för politiken skifta. Från borgerliga privatiseringar och stora skattesänkningar till investeringar i jobb, skola och välfärd. Målet måste vara att skapa ett mer jämlikt Sverige.
Nyligen samlades 1 000 SSU:are för vårt valläger. Vi har diskuterat kampanjmetoder och genomfört den största dörrknackningsinsatsen i svensk politisk historia. Vi har startat vår valrörelse och går till val med en tydlig idé för jämlikhet. Den utgår från några av de faktorer som tydligast sätter ramarna för en människas möjligheter att forma sitt eget liv: klass, kön och etnicitet. Tillsammans, liksom var och en för sig, är dessa faktorer många gånger avgörande för en människas livschanser och val.
Grunden för jämlikhet är att alla får möjlighet att bidra till samhällsbygget men också att alla får del i de resurser som skapas. Därför är det övergripande målet i vår idé full sysselsättning. När människor har ett arbete att gå till, försörjer sig själva och har en given plats i gemenskapen så växer känslan av frihet.
Vår politik för att skapa full sysselsättning handlar om att vi i Sverige ska vara bäst på det vi gör. Det blir vi bara om samhällssystemen fungerar – om tågen går i tid, om vi känner oss trygga med att lämna våra barn i förskolan och vet att våra gamla föräldrar får en bra omsorg. Men vi blir det också när människor har rätt utbildning för det jobb de ska utföra. Med en modell som garanterar unga arbetslösa jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar och ett kunskapslyft för alla dem som saknar gymnasieexamen klarar vi av att konkurrera med omvärlden genom kunskap istället för låga löner.
Även om full sysselsättning är grunden för ett jämlikt samhälle så räcker det inte. Vi vet att kvinnor, trots att de har ett jobb, ofta tjänar mindre än sina manliga kollegor samtidigt som de tar ett större ansvar för hem och familj. Sverige må vara ett av världens mest jämställda länder men vi är långt från verklig jämställdhet. För att säkerställa lika livschanser för kvinnor och män måste vi börja med de två viktigaste områdena: arbetsmarknaden och hemmet.
Idag tvingas många kvinnor ofrivilligt arbeta deltid. Det hindrar den personliga utvecklingen och fördjupar den ekonomiska klyftan mellan könen. Därför måste heltid som norm på arbetsmarknaden införas av en socialdemokratisk regering, så att deltid blir frivilligt. Vi vill också ta avgörande steg för att nå ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen och, om situationen inte snabbt förbättras, lagstifta om jämställda bolagsstyrelser.
Också det antirasistiska arbetet kräver konkreta reformer. Många politiska partier talar om problemen med rasismen och säger sig vara rasismens motpoler. Men de lägger inga egna förslag för att stoppa dess framfart.
Vi vet att politiken måste ta sitt ansvar om vi ska nå ett samhälle utan diskriminering på grund av etnicitet eller religion. Därför vill vi bland annat skärpa hatbrotts- och diskrimineringslagstiftningen.
Efter åtta år av borgerlig nedmontering är vår strävan efter ett jämlikt samhälle mer aktuell än på länge. I valet den 14 september är en röst på Socialdemokraterna en röst för verklig samhällsförändring i en feministisk och antirasistisk riktning.
Gabriel Wikström, förbundsordförande SSU
Ellinor Eriksson, förbundssekreterare SSU