Opinion
Debatt: Lund har lyckats hjälpa utsatta EU-medborgare
Dagens ETC
Norrköpings kommunalråd sa i Opinion Live (5/6) att han funderade på att Norrköping skulle besluta om att gå Eskilstunas väg vad gäller agerandet gentemot EU-medborgare som lever i utsatthet.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Detta vore katastrof. Inte för mig eller dig som läser detta men för medmänniskor som gör det allra yttersta för att ge mat på bordet till sina barn, möjliggöra för barnens skolgång och samlar in pengar till annat avgörande för en framtid där nästa generation inte behöver be förbipasserande om hjälp som nu föräldrarna och mor- och farföräldrarna måste.
Innan Norrköping eller någon annan tar beslut om att införa Eskils-tunas modell, där en ska tvinga medmänniskor som behöver be om hjälp att först be om lov för att få be om hjälpen och dessutom betala för det, behöver beslutsfattare fråga sig själva: Vill jag vara ansvarig till att de drabbade av ett sådant beslut får det ännu sämre?
För det är vad det leder till, i rimlighetens namn måste vi kunna enas om detta. Om ni gör det svårare att överleva blir det inte bättre för familjer i nöd. Och ansökningsfarande om att be om hjälp som kostar kan på intet sätt göra levnadssituationen bättre, utan försvårar i en redan svår situation.
Om en på riktigt vill göra något som hjälper familjerna, minskar lidandet samt som bekämpar fattigdomen och utsattheten så finns det beprövade ageranden från kommuner. I Lund är det färre i dag som är på gatan och ber om hjälp eftersom de fått jobb och bostad. Varför? Jo för att Lunds kommun i samarbete med ideell sektor i cirka 3,5 år haft åretrunthärbärge kombinerat med samhällsguidning.
Härbärget drevs av föreningen Hjälp tiggare i Lund. När medmänniskor sover utomhus kan de inte duscha, inte laga mat, inte tvätta sina kläder eller för den delen lära sig svenska/engelska. Det finns nästintill inga möjligheter att samhällsinkluderas. Men, med härbärgen tillgodoses alla de behoven, och i och med att en fick sova i upp till tre månader hos oss kunde en planera sin vistelse i Lund.
En kunde tillsammans med volontär eller personal i föreningen boka besök på Abetsförmedlingen eller till arbetsgivare, sedan möte på banken, Skatteverket och så vidare. Vi ser nu resultatet, omkring 20 personer har fått jobb och bostad av de som tidigare vistats i utsatthet i Lund. Flera arbetar heltid vilket medfört att en kan lämna utsattheten och fattigdomen bakom sig.
Är det inte det som vi borde lära oss av och kopiera till alla kommuner i Sverige? Det har ju visat sig vara positivt för såväl samhälle som individerna. Nu får det vara slut på okunskapen, det finns välbeprövade arbetssätt som haft goda resultat. Låt oss kopiera och klistra in över Sverige.
Alla tjänar på att kommuner arbetar rättighetsbaserat gentemot EU-medborgare i utsatthet.