Opinion
Debatt: Lönsamhetsjakten står i vägen för klimatåtgärder
Dagens ETC
Sverige måste välja en ny, mer miljömedveten väg där människan och naturen prioriteras framför ekonomisk tillväxt, skriver Matilda Köpcke och Haley Quantz.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Vill du läsa mer om hur vi kan bo och leva ekologiskt?
Läs Kloka hem – Sveriges första hus- och hemmagasin med eko-inriktning.
Vi lever i en tid där konsumtions- och produktionstakten är i en uppåtgående spiral. Aldrig har det producerats och konsumerats så mycket som idag och resultatet blir en osäker framtid med alltmer bristande naturtillgångar. Trots detta ser vi hur kortsiktiga ekonomiska vinstintressen ständigt prioriteras framför ekologisk hållbarhet och människors välbefinnande. Istället för att anpassa oss efter förändringarna bör vi vidta de åtgärder som krävs för att stoppa den globala uppvärmningen, men så länge vi tillåter individuella konsumtionsavtal och uppmuntrar till enkla marknadslösningar kommer vi inte lyckas.
De tekniska och samhälleliga lösningarna på klimatfrågorna finns redan, med möjligheter till avsevärd energieffektivisering och stora förnyelsebara naturresurser. Detta innebär att Sverige har de verktyg som behövs för att minska utsläppen och påverka klimatutvecklingen i positiv riktning, men på grund av bristande politisk vilja att kritisera det system som är orsaken till hotet vi står inför, nyttjar vi inte dessa. Unga Feminister vill se en mer radikal klimatpolitik som innefattar fler konkreta hållbarhetsmål för en långsiktig förändring, där resurser fördelas rättvist och där de aktörer som släpper ut mest tar sitt ansvar.
Tar inte ansvar
Det ekonomiska systemet resulterar i en ansvarslöshet där ägare till storföretag står fria inför att ta egna beslut som påverkar klimatet negativt. Högern tror på människans vilja att ta ansvar för sina egna handlingar, men när resultatet visar att så inte är fallet bör systemet ifrågasättas och omstruktureras.
De privatägda storföretagen, däribland energibolagen, är fixerade av lönsamhet och av att tillgodose sina ägares behov, inte samhällets. Statens inblandning förhindrar heller inte statligt ägda företag fullt ut från att låta vinstintressen gå före ekologisk och social hållbarhet. Det behövs en omställning och ett hållbart ekonomiskt system som inte längre tillåter exploatering inom den statliga sektorn, och där de privatägda företagens ansvarslöshet inte legitimeras som rätten till eget ansvar. Det kapitalistiska systemets grundläggande drivkrafter innefattar inte en minskad förbrukning av jordens resurser. Omfattningen av producenternas och företagens vinstintressen resulterar i en motstridighet vad gäller extra kostnader för att minska utsläpp genom till exempel återvinning eller en förlängd livslängd på produkter.
Att ekonomisk tillväxt på bekostnad av natur och människan och ett större eget ansvar skulle vara en förutsättning för att nå klimatmålen är missvisande. Kraven på ökad tillväxt kräver en fortsatt ökad konsumtion. Det stämmer att Sveriges inhemska utsläpp minskat, däremot har Sveriges utsläpp sett till totalen ökat i och med att vi förflyttat dem utomlands. Att argumentera för att Sverige minskat sina utsläpp är alltså i grunden en förvanskning av verkligheten.
Ny väg
Kapitalismen står i vägen för de åtgärder som krävs. Ansvaret för att nå klimatmålen bör inte ligga på individer utan på producenterna, det vill säga de resursslukande företagen samt staten och politikerna. Dessa bör samtidigt möjliggöra för individer att göra klimatvänliga val privat. Unga Feminister vill att Sverige väljer en ny, mer miljömedveten väg där människan och naturen prioriteras framför ekonomisk tillväxt. Vi vill ha en feministisk och hållbar värld som inte konsumerar mer än vår planet kan producera.