Opinion
Debatt: Löfvens klasskamp är inte för alla
Dagens ETC
Vi måste bredda synen på arbetarklassen och släppa bilden av ”arbetaren” som den vite mannen uppslukad av kapitalismens lönsamhetssträvande fabriker, skriver flera företrädare för Unga Feminister.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I morgon är det 1 maj och privatpersoner, organisationer och partier runt om i landet samlas för att demonstrera. Socialdemokraterna tågar för att utveckla den svenska modellen som enligt dem ska medföra en generell välfärd som försäkrar en bra skolgång och sjukvård, till alla. Samtidigt visar politiken på hur människor gång på gång exkluderas ur välfärden och åsidosätts i de politiska prioriteringarna. Gränser stängs och ”de nyanlända som har rätt att vara här” ska enligt Socialdemokraterna betraktas som en tillgång på arbetsmarknaden, en tillgång att utnyttja för ekonomisk tillväxt.
Stefan Löfven pratar om välfärden och hur Sverige har en utav de högsta sysselsättningsgraderna i världen. Han menar att detta beror på flit och arbetsmoral, men framförallt för att den svenska välfärden och dess medborgare främjar sysselsättningen och skapar fler arbetstillfällen. Är Sveriges välfärd något att vara stolt över trots att den tvingar människor att acceptera dåliga arbetsvillkor och låga löner?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vi måste bredda synen på arbetarklassen och släppa bilden av ”arbetaren” som den vite mannen uppslukad av kapitalismens lönsamhetssträvande fabriker. Arbetsmarknaden är segregerad utifrån kön, könsidentitet, etnicitet, ålder och funktionalitet. I lågbetalda arbeten jobbar främst unga, kvinnor, personer med normbrytande funktionsvariationer och människor som blir rasifierade. Det handlar om en växande samhällsgrupp som tvingas underkasta sig otrygga anställningar med tidsbegränsade och lågavlönade arbeten. De tvingas in i en osäker arbetsmarknad där flexibilitet och anpassningsvilja hos arbetstagaren har upphöjts till en informell lag.
Arbetarrörelsen och strävan efter en hållbar välfärd kan inte enbart handla om samhällsekonomisk lönsamhet. Den måste handla om visionen om hur människor ska kunna leva sina liv på hållbara och lika villkor. Vi måste ifrågasätta hur arbete organiseras idag, och inte enbart utifrån lönefrågan – vi måste syna arbetsmarknadens strukturer i grunden.
1 maj och klasskampen bör inkludera fler. Unga Feminister demonstrerar i morgon för att alla människor oavsett kön, könsidentitet, etnicitet, ålder och funktionalitet ska kunna kräva sina rättigheter och få dem tillgodosedda. Vi måste enas i kraven på införandet av lägstalöner, och mot diskriminering på arbetsmarknaden.
Unga Feminister verkar för att HR-personal på varje arbetsplats ska få utbildning i frågor om antirasism, HBTQ+ och genus. Vi vill att mål om antidiskriminering genomsyrar likabehandlingsplaner och policydokument, samt följs upp med regelbundna antidiskrimineringskontroller.
Enligt FN:s deklaration om mänskliga rättigheter har staten skyldighet att säkerställa allas rätt till gynnsamma och rättvisa arbetsvillkor, och en lön som går att leva på. Idag sviker regeringen de mänskliga rättigheterna. Vi måste säkerställa rätten till ett liv fritt från diskriminering, med rätten till säkra anställningar – för alla.
Matilda Köpcke - sammankallande Unga Feminister
Hedda Tingskog - sammankallande Unga Feminister
Åsa Corneliusson - folkbildningsansvarig Unga Feminister
Erica Frank – medlemsansvarig Unga Feminister