Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Löfven, släpp statsskulden och satsa på välfärden

”Socialdemokratin måste visa de som tog ställning i folkomröstningen att de gjorde rätt som gav oss det förtroendet”, skriver dagens debattör. 
”Socialdemokratin måste visa de som tog ställning i folkomröstningen att de gjorde rätt som gav oss det förtroendet”, skriver dagens debattör.  Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC

Idén om att statsskulden skulle vara viktigare att betala av än att säkra upp den socialdemokratiska grundidén om ett gemensamt samhälle kan inte vara rätt i en tid när vårt samhälle dras isär. Det skriver Kungsholmens socialdemokratiska förening och kräver att regeringen släpper målet att hålla statskulden så låg som möjligt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi, socialdemokrater från Kungsholmen, Stockholm, kände framtidstro när vi som parti valde att kalla oss för Framtidspartiet under valet 2014 och när partiet i valet 2018 enades om att stå för parollen att valet var en folkomröstning om välfärden. För oss som valarbetare kändes det verkligen positivt. Under det första året av innevarande mandatperiod har en del välfärdssatsningar gjorts, men sett till de problem vi ser är det långt ifrån tillräckligt, särskilt när alltför modesta positiva förändringar kombineras med försvagad arbetsrätt och ökade ekonomiska klyftor. De väljare vi möter undrar vart den folkomröstning de tog ställning i tog vägen. För oss blir det tydligt att vi behöver en mer offensiv välfärdspolitik. För att ha råd med en sådan är vi övertygade om att den ekonomiska politiken måste få en annan inriktning, där regeringen gör satsningar utanför januariavtalet, i stället för att hålla statsskulden så låg som möjligt.

Socialdemokraterna har, genom målinriktat arbete, möjliggjort ett land där individens rättigheter garanteras av kollektivets styrka. Förutsättningarna för medborgare att hitta bostad, få sjukvård vid behov eller skyddas av arbetsrätt på ett likvärdigt sätt har fungerat som samhällets basfundament. Vi har framgångsrikt kämpat för varje persons rätt att kunna bli vem hen vill, oavsett klassbakgrund, etnicitet eller kön. Men idag ser vi hur vårt samhällskontrakt bryts sönder.

Klyftorna mellan människor ökar: ekonomiskt, men också mellan stad och landsbygd, innerstad och ytterstad, långtids- och korttidsutbildad, svenskfödd och utlandsfödd. Människor i vårt land dras isär istället för att föras samman när allt fler ser möjligheter och framtidslöften flöda bara för vissa.

När människor i vårt land allt mer tappar sin tro på samhället berörs ofta följande områden:

• Klassklyftorna i vårt samhälle ökar, vilket också visar sig i skolan, där klyftorna ökar mellan hög- och lågpresterande elever. Dessa skillnader kan bland annat hänföras till skillnader mellan skolor, där resursstarka föräldrar gör aktiva val, så att just deras barn får gå på skolor med god undervisning. Detta är långt ifrån tanken om en skola för alla och motverkar idén att alla elever ska kunna finna sin väg genom skolan, oavsett klass eller annan bakgrund.

• Vinstdrivande företag kan flytta skattepengar direkt ur skola, vård och omsorg till skatteparadis för enskilda ägare. Detta ligger mycket långt ifrån socialdemokratins ideologi, där samhällets resurser ska möjliggöra kvalitet för alla.

• Såväl fackförbund som arbetsgivare, tecknar idag sjukvårdsförsäkringar för sina anställda. De som har denna typ av försäkring får vård snabbare än de som inte har. Gravida kvinnor erbjuds, och kan om resurser finns, teckna en graviditetsförsäkring. Detta är ett tecken på hur välfärdssamhället faktiskt faller samman. En medborgare i Sverige ska kunna lita på att vård finns för den som behöver.

• Klimatet är de ungas största oro och behöver hanteras på högsta internationella nivå ned till varje enskild kommun i Sverige. Klimat hänger tätt samman med klass. Socialdemokratin måste därför alltid ta täten i miljöfrågan.

Ovanstående är exempel på några av de stora problem vi står inför som samhälle. Samtidigt är den här typen av samhällsgenomgripande problem något som vi Socialdemokrater har svar på.

Vill vi, S, vinna val i framtiden måste vi stå upp för den socialdemokratiska samhällsidén och vara beredda att satsa på den, både ekonomiskt och politiskt. Vi behöver en modig politik som omhändertar samhällskontraktet och återskapar tron på vår kollektiva förmåga.

Idén om att statsskulden skulle vara viktigare att betala av än att säkra upp den socialdemokratiska grundidén om ett gemensamt samhälle kan inte vara rätt i en tid när vårt samhälle dras isär. När till och med nationalekonomisk forskning på bred front pekar på att en stat inte alls bör betala av sin statsskuld i allt för hög grad, är det anmärkningsvärt vilket fokus den S-ledda regeringen har haft på just denna statsskuld. Detta måste få ett stopp. Nu måste resurser till för att bygga ett samhälle för alla, ett samhälle som hänger ihop, ett samhälle som stöttar de som allra mest behöver stöd.

Vi vill därför tydligt och klart markera vår stora oro över, vad vi anser, felaktiga ekonomiska prioriteringarna. Nu, redan idag, måste den nu rådande politiska dogmen ändras. Socialdemokratin måste visa de som tog ställning i folkomröstningen att de gjorde rätt som gav oss det förtroendet. Socialdemokratin byggde Sverige: nu är det hög tid att bygga vidare. Här har socialdemokraternas högsta ledning ett stort ansvar.