Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Livstidsstraff minskar inte brottsligheten

Dagens ETC

”Vi är övertygade om att ett straff som redan från början är tidsbestämt ger den dömde bäst förutsättningar att med stöd från kriminalvården förbereda sig för tiden utanför fängelset.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Att bara låsa in brottslingar i fängelse utan att ge dem behandling och hoppas att de ska sluta vara kriminella är lika ologiskt som att tro att sjuka personer skulle bli friska av att vara på sjukhus även om de inte får någon vård där. Men så verkar alla partier utom Vänsterpartiet resonera i dagens rättspolitiska debatt om framtiden för livstidsstraffen.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Både forskning och erfarenhet visar att bra behandling under fängelsetiden och stöd efter frisläppandet är avgörande för att minska återfallen i kriminalitet efter avtjänat fängelsestraff. Trots det ropar allt fler partier nu på hårdare straff. Det är svårt att värja sig från misstanken om att denna snabba omsvängning handlar mer om att anpassa sig till nya opinionsvindar än om att partierna plötsligt ändrat uppfattning om hur vi bäst bekämpar kriminalitet. 

Vänsterpartiet är inte ett parti som väter fingret, kollar var det blåser och sedan ändrar sin politik. Vi väljer istället att stå fast vid en politik grundad i forskning och erfarenhet.

Vänsterpartiet är idag ensamt om att vilja avskaffa livstidsstraffen och ersätta dem med tidsbestämda straff. Vi är övertygade om att ett straff som redan från början är tidsbestämt ger den dömde bäst förutsättningar att med stöd från kriminalvården förbereda sig för tiden utanför fängelset. Dagens ordning där livstidsdömda inte vet hur länge de kommer att sitta inspärrade gör det svårare för alla inblandade att fokusera på tiden efter straffet.

Om målet är att minska brottsligheten och inte bara vinna politiska poänger inför en kommande valrörelse. Om målet är att färre personer överhuvudtaget ska begå brott. Om målet är att personer som har begått brott inte ska begå nya brott. Ja, då behöver vi istället för att ropa på hårdare straff intensifiera det brottsförebyggande arbetet ute i våra kommuner och förbättra inslussningen till samhället för de personer som avtjänat ett fängelsestraff. Vänsterpartiet prioriterar att minska brottsligheten och därför efterlyser vi en nationell handlingsplan för bättre återfallsförebyggande åtgärder.

Återfallen kan minska om inslussningen tillbaka till samhället fungera bättre. Inslussningen fungerar ofta redan idag, men inte alltid. Därför behövs det bättre samverkan mellan kriminalvården, landstingen, kommunen och näringslivet för att underlätta för den nyligen utsläppta att få en bostad, utbildning och praktikplats. Därför behövs en nationell handlingsplan för att utveckla det återfallsförebyggande arbetet.

Valet står mellan att ha väldigt långa fängelsestraff eller att arbeta mer med villkorlig frigivning, den prövotid som sker efter en frigivning, i kombination med inslussningsåtgärder och med mycket kontakt och stöd av och med frivården.

Vänsterpartiet tror på det senare alternativet eftersom det är bättre för individen att ta eget ansvar. Vi kan inte lägga stora delar av statsbudgeten på att låsa in människor som likaväl skulle kunna ha ett arbete och egen bostad.