ETC Stockholm
Debatt: Låt staden bli ett röd-grön-rosa skyltfönster
ETC Stockholm
S-MP-regeringen kommer inte att kunna bedriva en radikal reformpolitik eftersom riksdagsmajoriteten är borgerlig. Men i Stockholm finns chansen, skriver socialdemokrater och vänsterpartister i ett gemensamt utspel.Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.
S-MP-regeringen kommer inte att kunna bedriva en radikal reformpolitik eftersom riksdagsmajoriteten är borgerlig. Men i Stockholm finns chansen, skriver socialdemokrater och vänsterpartister i ett gemensamt utspel.
Äntligen blir vi av med det borgerliga styret i stadshuset. Efter åtta år med ökade klyftor, utförsäljningar och en tvångströja av krympande resurser känns det som det går att börja andas igen.
I de röd-grön-rosa partiernas program finns en politik som vi längtar efter att se förverkligad. Och den gemensamma plattformen som presenterades den 15 oktober innehåller många viktiga punkter för stockholmarna och stadens anställda. I praktisk handling har det börjat bra, då man hunnit stoppa utförsäljningen av hyresrätter i det kommunala Familjebostäder.
Det är inte enbart sakfrågorna som är viktiga utan också det faktum att vi i Stockholm har chans att visa ett alternativ, hur en röd-grön-rosa politik kan göra skillnad. På riksplanet finns inte så mycket att glädjas åt. Den nya S-MP-regeringen kommer inte att kunna bedriva en radikal reformpolitik, varken när det gäller arbete, miljö eller ekonomisk utjämning. Riksdagsmajoriteten är borgerlig.
Men i Stockholm har vi chansen. Här kan partierna visa att man både kan bygga ett starkt samarbete och bedriva en politik som är ett alternativ till åtta år av borgerliga försämringar.
Vi måste komma bort från den ställföreträdande politiken, där vi röstar på någon och hoppas att den personen skall fixa allt åt oss. Vi behöver komma tillbaka till arbetarrörelsens ursprungliga idé om att politik är ett sätt för vanliga människor att påverka och få kontroll över sina liv.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, har en fantastisk möjlighet att bygga vidare på den vilja till förändring som valresultatet visar. Tillsammans kan vi göra det politiska arbetet till en jättelik kampanj som engagerar och inspirerar en stor del av stadens befolkning. Manifestationen utanför Stadshuset den 20 oktober, då den nya majoriteten tillträdde, visar att det finns många som vill vara med och forma politiken.
Fortsätt diskutera politik med stockholmarna, ha möten på arbetsplatser, i bostadsområden och över nätet. Vilka frågor är viktiga för dig? Vilka bostäder ska byggas och var? Hur ska skola och förskola organiseras? Hur ska kollektivtrafiken se ut? Behövs förbifarten? Hur mycket valfrihet vill vi ha? Hur vill du engagera dig? Hur mår kulturen?
Stockholms stad har i dag 40 000 anställda. Till det kommer alla de som arbetar i privata företag som utför arbete åt kommunen. Det är människor med en enorm kompetens och engagemang. Överge det sjuka köp-och-sälj-systemet som bara sysselsätter administratörer i onödan, och ge i stället de anställda större inflytande över sitt arbete och möjligheter att tillsammans med medborgarna utveckla verksamheterna.
I den röd-grön-rosa plattformen öppnar man för att se över heltidsmåttet. Att genomföra en arbetstidsförkortning i några av staden egna verksamheter skulle skapa en enorm entusiasm, ge människor bättre hälsa, mer tid för familjen – och dessutom större möjlighet att vara politiskt aktiva.
Stockholm som ett skyltfönster för den röd-grön-rosa politiken kommer att göra skillnad. Det kommer att ge en bild av vad en annan politik, i större format skulle kunna innebära, inspirera och dra in människor i politisk aktivitet. Det kommer att dra undan mattan för Sverigedemokraterna. Så lägger vi grunden för ett inspirerande valresultat 2018.
Lena Ericson Höijer, socialdemokrat
Erik Andersson, vänsterpartist
Kerstin Alfredsson, socialdemokrat
Hannes Rolf, vänsterpartist
Egil Karlow, socialdemokrat
Martin Lööf, vänsterpartist