Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Låt inte Gotland bli ett ödelagt kalkstensbrott

Vägen från Cementas kalkbrott i Slite vid File Hajdar. 
Vägen från Cementas kalkbrott i Slite vid File Hajdar.  Bild: Bild: Karl Melander/TT

Dagens ETC

Vi i Sverige anses av andra länder ha ett rättsväsende värt namnet men om en regering kan ändra på lagar för att gå förbi ett domstolsbeslut, då har vi tagit ut fel kurs, ­skriver Mie Nilsson (MP).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Från att vara en fråga om rätten till grundvatten som Miljöpartiet lokalt på Gotland har kämpat för i flera år, så har denna fråga om Cementas tillstånd för kalkbrytning vuxit till att omfatta en rad andra komplexa frågor. Är vi verkligen beredda som politiker att gå i marknadskrafternas ledband?

När man på riktigt sätter sig in i hur tillgången på cement, som är en del av betong, ser ut inser man ganska snart att det finns alternativ till den cement som tillverkas i Slite. Alternativ till grundvatten är det däremot sämre med.

Vi i Sverige anses av andra länder ha ett rättsväsende värt namnet men om en regering kan ändra på lagar för att gå förbi ett domstolsbeslut, då har vi tagit ut fel kurs.

Just den här frågan handlar om ett enskilt företags krav på att fortsätta bryta kalk och det finns en massiv lobbyism med starka ekonomiska krafter bakom som stöd för detta.

Att de som tjänar på att Cementa får utökat tillstånd för kalkbrytning på Gotland höjer sina röster i kör kan inte överskugga det faktum att det finns certifierad cement att tillgå från andra leverantörer. Svensk byggindustri är stark, kompetent och välrenommerad och kommer sprida sina risker och hitta säkra leverantörer. Marknadskrafterna ser till att tillgång och efterfrågan möter varandra, i denna bransch precis som i andra. Och Gotlands framtid säkras från att bli ett ödelagt kalkstensbrott ute i Östersjön.