Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Låt inte EU-valet bli en folkomröstning om högerextremismen

Bild: Foto: Markus Schreiber

Dagens ETC

Debatt av Thea Holmlund.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

För majoriteten av de svenska partierna är kampen mot högerextremismen en av EU-valets stora frågor. Partier försöker motivera väljare att gå och rösta genom att peka på vad som står på spel. Valaffischer pryds av löften om att ta kampen mot högerpopulister. Istället borde valet handla om att utmana den politik som har lagt grunden för högerextremismens framfart.

Det är minst sagt oroväckande att högernationalistiska krafter riskerar att vinna ökad mark i det stundande valet. Vad vi inte får glömma är dock att dess frammarsch i både Sverige och Europa är ett resultat av politiska beslut.

Steg för steg har makt förflyttats till Bryssel. Det har blivit allt svårare för vanliga människor att påverka politiken. EU:s nyliberala politik har möjliggjort ett Europa där storföretagens frihet och vinst tillåts sättas före människor. Fri rörlighet för arbetskraft har lett till lönedumpning och ställt arbetare från olika länder mot varandra. I eurokrisens spår har EU:s åtstramningspolitik med krav på besparingar och privatiseringar skapat utbredd arbetslöshet och växande klyftor. I detta Europa har populistiska argument som pekar ut syndabockar kunnat få fäste.

Det ska inte förnekas att de som lägger sin röst på Sverigedemokraterna och deras systerpartier runt om i Europa tar ställning för en högerextrem människosyn. Samtidigt har många av dem goda skäl att känna missnöje.

Forskningen från Uppsala universitet är tydlig (DN debatt 6/9 2018). De som sedan 2006 fått sämre ekonomiska villkor i och med nedskärningar i socialförsäkringar och a-kassa i Sverige röstar i större utsträckning på Sverigedemokraterna. Det kan vi inte ge EU skulden för men det är talande för att en ekonomisk politik som ökar inkomstklyftor skapar splittring och polarisering. Det gäller på nationell såväl som på EU-nivå.

Centerpartiets valaffischer med budskapet ”Vår kamp mot högerpopulismen behövs i Europa” eller att Stefan Löfven kallar EU-valet för en folkomröstning om högerextremism kommerinte att få missnöjda väljare att rösta annorlunda.

Högerextremismens framfart är framför allt ett bevis på att vi har misslyckats med att skapa ett jämlikt samhället. Så länge inte våra folkvalda levererar en politik som tar social och ekonomisk ojämlikhet på allvar kommer högerextremismen att fortsätta växa.