Opinion
Debatt: Låt barnbidraget vara – behovspröva Rut istället
Dagens ETC
Om barnens skyddsnät behovsprövas utifrån föräldrarnas inkomstläge sätter vi hela välfärden ur balans, skriver debattörerna.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Ett antal ledamöter i riksdagen har lämnat förslag om att ändra villkoren för barnbidraget. Det är förvisso bra att vi diskuterar de system som byggdes upp för flera decennier sedan. Fungerar de fortfarande som det var tänkt?
Många barnfamiljer applåderade sommarens höjning av barnbidraget. Det var tio år sedan det höjdes samtidigt som priserna har stigit.
I Sverige ska det nämligen inte spela någon roll vilka dina föräldrar är. Deras utbildning eller storlek på plånboken ska inte avgöra barnets möjligheter att uppnå sina drömmar och skapa sig en bra framtid. Alla barn ska växa upp med jämlika förutsättningar. Att ge varenda barn samma summa är därför en del i det. Annars gör vi just det som vi inte vill att andra ska göra – värderar barnen utifrån deras föräldrar.
Behovsprövning är därför fel väg att gå. Barnbidraget handlar för oss om mer än pengar. Det handlar om att alla barn på lika villkor får ta del av den gemensamma välfärden. Det handlar om solidaritet och visionen om ett samhälle där alla bidrar efter sin förmåga och där alla får del av gemensamma resurser efter behov. Barns möjligheter får aldrig bli vissa barns privilegium. Barnbidraget tillsammans med gratis medicin, avgiftsfri skola och tandläkarbesök möjliggörs via dagens välfärdssystem. Kostnader som rikare föräldrar givetvis skulle kunna betala.
Barnbidraget utnyttjas av alla på lika villkor men det finns bidrag som inte utnyttjas på lika villkor av alla, till exempel Rut-bidraget som borde komma till allas del i den gemensamma välfärden, inte bara vara ett privilegium för de rika.
Skulle barnbidraget inkomstprövas, skulle det öppna dörrarna för ifrågasättandet av den gemensamma välfärden som finansieras tillsammans. En av fördelarna med att betala skatt är att det bland annat bidrar till jämlikheten i vårt land.
Om barnens skyddsnät behovsprövas utifrån föräldrarnas inkomstläge sätter vi hela välfärden ur balans och riskerar att skapa ett system där barns rättigheter blir valbara. Samtidigt skulle administrationskostnaderna för Försäkringskassan öka avsevärt vid hantering av ett inkomstprövad barnbidrag.
Vi vill tacka för att frågan lyfts och får oss att tänka till om de gamla systemen fortfarande fungerar som de ska. Och tycker att det är på sin plats att avsluta med en kort passus av Per Albin Hanssons tal om Folkhemmet. ”Det goda hemmet känner icke till några priviligierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn”. Låt barnbidraget vara! Använd det istället för ökad jämlikhet, för alla barn. Jämlika barn leka bäst!