ETC Göteborg
Debatt: Lärarflykten sprider sig
ETC Göteborg
Lärarbristen är ett faktum i Göteborg. Skolverkets statistik på/av behöriga lärare visar tydligt att lärare flyttar från utsatta områden såsom Angered och Biskopsgården. Det mönstret är mycket tydligt i Göteborg. Om du som lärare inte tycker att du har lön efter din kompetens börjar du söka andra jobb och då kan du höja din lön rejält.Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
Den ursprungliga orsaken till att lärare söker sig bort är i många fall arbetsbelastningen och att lärare i utsatta områden känner att de har ett omöjligt uppdrag. Följden blir att duktiga lärare flyttar på sig och lämnar ett tomrum efter sig och arbetsbelastningen ökar för dem som är kvar. Lärarflykten har också spritt sig över staden. Lärarna ser att kollegan eller kollegorna flyttar och får upp sin lön med flera tusen. Själv står hen kvar på samma lön och med en ökad arbetsbelastning. Då är risken att flyttkarusellen smittar och det ser vi bevis för varje dag. Då tycker vi, både för elevernas och för lärarnas skull, att man likt andra branscher skall lönematcha för att få ha läraren kvar. På det viset kan man häva flytten samtidigt som man uppvärderar lärarens arbete.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det behövs fler lärare i Göteborg! Att det saknas lärare hade kunnat undvikas om satsningar kommit i rätt tid. Läraryrket är fantastiskt men det har varit omgärdat av tunga villkor, och när unga människor ska välja yrke väljer de alltför ofta tyvärr bort läraryrket på grund av lönen.
Skolan är nyckeln till integration. Låt lärare vara den nyckeln och då måste lärare få förutsättningar att göra sitt jobb. En sammanhållen skolförvaltning kan bidra med detta. Som det är nu är ekonomin och budget alltför kortsiktig och ryckig. Lärarförbundets lönestatistik visar att det finns skillnader mellan stadsdelarna i lön.
Skillnaderna beror inte på stadsdelens ekonomi eller sociala struktur utan är bara olika då man tydligt ser på lärarkompetens på olika vis i olika stadsdelar. De skillnaderna är inte utifrån att det är mer komplext att arbeta i ett utsatt område. Göteborg behöver verkligen tänka igenom lön, karriärtjänster och exempelvis lärarassistenter för att behålla lärare. Då behövs en överblick över staden och en skolförvaltning kan ge det.
Det finns ingen stad i Sverige som styr skolan i stadsdelsnämnder längre, förutom Göteborg. Det är mödan värd att se sig omkring hur andra har det. Malmö har en modell med nämnd för förskola, grundskola och gymnasieskola var för sig. Göteborgs politiker måste också visa tillit till lärarna och förskolan/skolan. Detaljstyrning spär på känslan av att ha ett omöjligt uppdrag.
Regeringen satsar nu 3 miljarder på lärarlöner. 110 miljoner är fördelat på Göteborg. Nu under hösten kommer ett antal lärare att få en löneförhöjning på några tusenlappar. Det är välkommet men räcker pengarna till alla duktiga lärare? De lärare som står utan en satsning i lön, vill de stanna kvar eller riskerar vi en förnyad flyttkarusell? Göteborg måste ta ansvar annars blir eleverna förlorare på grund av att staden Göteborg inte ville satsa på det som är viktigast för elevernas lärande, nämligen läraren.
Det finns en resursfördelning mellan stadsdelar. Den är trubbig. Lärarförbundet har återkommande fått tydliga signaler från medlemmar att exempelvis satsningar inte märks. Det krävs en långsiktig resursfördelning så att resurser hamnar där de bäst behövs.
Hur organisationen ser ut löser inte alla problem. Skolor i utsatta områden måste få förutsättningar att behålla och rekrytera lärare. Lön, karriärvägar och lärares arbetsmiljö måste bli så mycket bättre. Det krävs mod, långsiktighet och tillit till lärarna från Göteborgs politiker.