Opinion
Debatt: Lämna ut beslutsdokumenten bakom grekiska bankstängningarna
Dagens ETC
Var beslutet att stänga ner de grekiska bankerna illegalt? Genom att vägra lämna ut de juridiska förutsättningarna för beslutet, de så kallade Greekfiles ges Europas invånare ännu mer anledning att ifrågasätta demokratin i EU. EU behöver demokratiseras, skriver Mats Sederholm, den europeiska demokratirörelsen DIEM25:s enda svenska aktiva medlem.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Den europeiska centralbanken (ECB) vägrar att lämna ut de juridiska förutsättningarna som ledde fram till att man stängde ner hela det grekiska banksystemet 2015. ECB och Eurogruppens hemlighets-makeri och utpressning av det grekiska folket tål uppenbarligen inte en öppen granskning. Europas invånare ges ännu mer anledning att ifrågasätta rådande demokrati och politiker.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I juni 2015 ströp den europeiska centralbanken ECB likviditeten till grekiska banker efter att den grekiska regeringen utlyst en folkomröstning om huruvida man skulle acceptera förutsättningarna för ett nytt nödlån eller inte. I omröstningen röstade det grekiska folket nej till villkoren eftersom de skulle hålla landet kvar i en depression.
Den grekiska regeringen -accepterade trots detta villkoren och fortsatte att underkasta sig centralbanken och EU-politikers makt. Kort därefter avgick Greklands finansminister Yanis Varoufakis. Hans skäl var att regeringen vann valet genom att utlova en anständig uppgörelse med ECB men att detta aldrig uppfylldes. Premiärministern Alexis Tsipras och vänsterpartiet Syriza gick banker och en elit av EU-politiker till mötes.
2015 presenterades demokratirörelsen DIEM25 med Yanis Varoufakis som medgrundare och med mottot: ”Antingen så demokratiseras EU eller så vittrar det sönder”. DIEM25 söker en politisk bredd bland gröna, radikal vänster och liberala, men inte för att lämna EU, utan för att ”reparera EU”. Sedan dess har medlemsantalet drastiskt ökat till 25 000 medlemmar i 56 länder.
Som en del av DIEM25:s vision om ett mer transparant EU startade i februari 2016 Yanis Varoufakis och Frankrikes vänsterradikala ledare Benoit Hamon en kampanj för att rannsaka ECB och på vilka legala grunder de kunde stänga ner Greklands banker 2015.
ECB konsulterade vid tillfället en privat juristfirma för att formulera det juridiska, innan beslutet togs att stänga de grekiska bankerna. De här juridiska utlåtandena kallas även Greekfiles.
Hotet om stängningen av bankerna som utfördes av ECB gavs av den så kallade Eurogruppen bestående av finansministrar från medlemsstater inom Eurozonen. DIEM25 menar att ECB agerar utifrån en politisk agenda och inte som en oberoende centralbank. Eurogruppen i sig verkar utanför några som helst juridiska formaliteter och dokumenterar heller inte vad som sagts under möten. Tvärtom, all information hålls konfidentiell.
I juli 2015 tillfrågades Mario Draghi, ECB:s president, om att lämna ut Greekfiles men Mario Draghi vägrade. Han hänvisar till juridiska omständigheter, men har just från juridiskt håll blivit ifrågasatt. Kampanjen fortsätter med 25 000 namnunderskrifter och med eventualiteten att dra detta inför domstol.
DIEM inte bara visionerar om demokrati och transparens. Som enda svenska aktiva medlem i DIEM:s organisation och delaktig i dess Validating Council har jag kunnat konstatera hur väl man i det löpande arbetet gestaltat såväl transparans som en bubblande vilja av att skapa en ny slags demokrati. Här finns inspirerade européer obundna av såväl nationsgränser som ekonomiska ramverk.
Svenskar närmar sig opinionsmässigt ett Swexit. Trots alla varningar och erfarenheter av nya politiska strömningar tycks ingen vilja förflytta sig från sin politiska komfortzon och verkligen ta tag i de odemokratiska krafter som redan huserar med våra vanligaste politiska färgers signatur mitt i Europas politiska epicentrum. Omständigheter som människor reagerar på.
DIEMS:s krav på utlämningen av Greekfiles är ett konkret exempel på när man inte böjer sig för ”Europakonsensus”. Man går rakt på kärnan nämligen bristen på insyn och bristen på demokrati. I tider dominerade av re-aktioner så är detta en välbehövlig Aktion.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.