ETC Göteborg
Debatt: Lämna inte barnen ensamma i klimatkampen
Dagens ETC
På fredag genomförs den globala klimatmanifestationen Global strike for future. Då är det de vuxnas tur att visa att vi inte sviker de unga, skriver dagens debattörer.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Signalerna om att vi är på väg åt fel håll blir fler och fler. Glaciärer smälter, även de svenska minskar nu i rask takt. Klimatförändringarna märks allt tydligare, och enligt FN:s expertpanel kan vi vänta oss allt fler extrema värmeböljor och översvämningar. Med endast en halv grads temperaturökning över de 1,5 grader som Parisavtalet föreskriver kommer hundratals miljoner människor att drabbas av sjukdomar, extrem hetta, torka och klimatrelaterad fattigdom, vilket kommer att driva många människor på flykt.
Vi är många som vill och försöker ställa om. Men det kommer inte att räcka. När du väl har tagit klivet över tröskeln till en fossilfri livsstil kan det vara något som berikar livet. Men det kommer inte att räcka. Världen har det senaste århundradet byggts upp för att snurra kring fossila bränslen och ständig tillväxt. Nu måste politiken skapa tydlighet: klimatsmarta alternativ ska vara det lättaste alternativet att välja och stora städer har en nyckelroll genom att agera förebilder i klimatomställningen. Våra industrier förtjänar och behöver tydliga och långsiktiga krav. Utsläppen måste upphöra inom tio år. Vi har inte en dag att förlora. Alla som fattar beslut har ett ansvar.
På fredag kan vi alla sätta tryck på politiken och näringslivet. Lokalt, nationellt och globalt.
I kampen för klimatet bör vi alla bli aktivister. Det är inte extremt att unna sina barn en bra framtid. Oavsett vem du är, vad du arbetar med, i vilken ålder du är, eller vilka politiska åsikter du hyser är kampen för klimatet något vi kan göra sida vid sida. Våra barn är värda en dräglig planet att leva på.
Teachers for future, Nurses for future, Students for future, Grandparents for future, Software developers for future. Dessa är alla exempel på grupperingar som funnit en egen paroll. Det finns flera goda exempel på tydliga ställningstaganden runt om i världen:
New Yorks borgmästare Bill de Blasio ställer sig bakom klimatstrejken, och låter skolbarnen i staden gå ut och visa sitt stöd i samband med FN:s klimatmöte.
The International Trade Union Confederation, med över 200 miljoner medlemmar globalt, står bakom klimatstrejker 20–27 september.
I Italien, Tyskland och Nya Zeeland har fackföreningsrörelser med miljontals medlemmar bestämt att gå ut i strejk 27 september.
20 000 cyklister manifesterade för klimatet genom att cykla på motorvägen utanför Frankfurt den 14 september.
Stora företag som Microsoft, Google, Patagonia och Ben & Jerrys stängde ner för att anställda skulle kunna delta på klimatstrejken som i USA var utlyst till den 20 september.
Scania stöder kampen för klimatet genom en timmas fortbildning inom hållbarhet till de anställda.
Vi uppmanar svenska arbetsgivare och fackförbund att visa stöd för klimatmanifestationen på fredag. I Göteborgs kommunstyrelse sökte vi ett brett politiskt stöd, tyvärr förgäves, för att alla stadens verksamheter skulle uppmuntras att uppmärksamma klimattoppmötet i FN. Men än är det inte för sent. Vi hoppas på att få se en riktigt bred uppslutning på fredag.
Låt inte barnens kamp för framtiden stanna vid Greta Thunberg. Låt inte kampen bli barnens. Visa att vi vuxna är beredda att ta ansvar. Kräv att vi följer Parisavtalet så att temperaturökningen håller sig under 1,5 grader. Kräv klimaträttvisa. Kräv att Göteborg blir fossilfritt. Den 27 september enas vi bakom vetenskapen. Kräv av alla politiker att de agerar kraftfullt och att de agerar nu.