ETC Göteborg
Debatt: Lägg inte ner El Sistema
Dagens ETC
”Det är inte ’bara’ en musikundervisning, utan ett sätt att leva, vuxna och barn tillsammans.”Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Läser att det ska ska bli kraftiga besparingar inom kulturverksamheten 2019 i bland annat Västra Göteborg.
Ett förslag som Västra Göteborgs stadsdelsnämnd ska ta ställning till imorgon är att El Sistema ska läggas ner. El Sistema är en rörelse som grundades i Venezuela 1975. Den finns idag i 65 länder. I Sverige startade den 2010 genom att Gustavo Dudamel tog initiativet. Han deltog själv i El Sistema-undervisning som liten i Venezuela. Nu är han en känd världsdirigent och 1970 arbetade han i Göteborg. Idag finns El Sistema på alla Göteborgs sju kulturskolor, och undervisning bedrivs även på för- och grundskolor och fritidshem.
VI VILL VETA VAD DU TYCKER!
Skicka din insändare eller debattartikel, upp till 4000 tecken, till
goteborg@etc.se
Det hela går ut på att man med musik och gemenskap med andra i musiken får människor att påverka sina liv till det bättre.
El Sistema-pedagogerna arbetar på många plan. Eftersom jag själv är lärare på en skola där El Sistema har verkat i runt fem eller sex år så har jag verkligen sett hur deras oförtröttliga arbete har gett resultat.
För det första arbetar pedagogerna med rytmik redan i förskolan och när barnen kommer till skolan har de redan skolats in i gemenskapen med musik. Den fortsätter i skolan och blir en naturlig del av vardagen.
De lite större barnen lär sig att spela stråkinstrument, cello, fiol.
Varje onsdag har El Sistema något som kallas Vänstay. Det betyder att mellan 17.00 och 18.00 är alla välkomna till ”bamba”, en stor lokal där alla vuxna och barn träffas, sjunger, leker och fikar. Barnen får, tillsammans med pedagogerna, sjunga, spela, ja även visa för föräldrar och övriga det de lärt sig.
Jag och många med mig glömmer aldrig de självförtroenden som vi har sett byggas upp i dessa framträdanden. Det är fantastiska ögonblick!
Sedan får alla ta del av olika uppträdanden, både av föräldrar, pedagogerna själva och av andra musikgrupper.
Barnen har gjort egna texter som har blivit tonsatta av pedagogerna (de finns på nätet). Föräldrarna och barnen blir naturligtvis stolta över allt detta.
El Sistema finns med i vardagen på skolan. Vuxna och barn välkomnas vid skolstarten av barnens musik och texter, FN-dagen blir en fantastisk dag där El Sistema finns med i barnens uppträdanden.
El Sistema samverkar med lärarna i skolan samt med andra verksamheter där barnen får delta, med äldreboende, Stena Fastigheter, även familjedagar i området, och så vidare.
Man bygger också broar med andra skolor, andra barn. Alla lär sig samma sånger och sjunger tillsammans! Barnen har varit inbjudna till Göteborgs symfoniorkester, till Liseberg, med mera.
Listan kan göras lång!
El Sistema i Västra Göteborg har bidragit till att ett ”tufft” område har kunnat påbörja en gemenskap som fortsätter att spira och utvecklas.
Vi vill att den ska få fortsätta utvecklas. Det är inte ”bara” en musikundervisning, utan ett sätt att leva, vuxna och barn tillsammans. Vi måste motverka de negativa krafter som finns i området.
Om man läser i Budget 2019 ser man att ett av målen är att ”alla göteborgare har tillgång till kultur”.
Detta steg är redan påbörjat i vårt område. Tänker man lägga ner detta och inrätta en barn- och ungdomskulturstrategisk grupp, för att uppnå jämlikhet till kultur för barn och unga, så blir det som att gå över ån efter vatten.
Tillgång till konst och kultur är en mänsklig rättighet enligt FN.
Lägg inte ner El Sistema!