Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Låt oss rädda palestinska barns liv

Palestinska barn som skadats av israeliska bombningar vårdas på al-Aqsa-sjukhuset. Bilden är tagen den 9 juni.

Palestinska barn som skadats av israeliska bombningar vårdas på al-Aqsa-sjukhuset. Bilden är tagen den 9 juni.

Bild: Saher Alghorra/AP/TT

ETC nyhetsmagasin

EU har bett Sverige om hjälp med att rädda livet på barn från Gaza. Men regeringen har inte ens svarat, skriver svenska läkare och organisationer i ett upprop.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.
Kommentera

EU skickade i mitten av maj en förfrågan till alla medlemsländer för att samarbeta kring medicinsk evakuering av allvarligt skadade och svårt sjuka palestinska barn. Detta kom efter att Världshälsoorganisationen (WHO) vänt sig till EU för att få hjälp att evakuera 109 palestinska barn med till exempel cancer och livshotande skador som kräver en typ av livräddande vård som inte längre kan ges i Palestina. Spanien har redan börjat förbereda för att vårda 29 barn men den svenska regeringen tycks inte ens ha besvarat EU:s förfrågan, trots att barns liv står på spel.  

Våra palestinska kollegor inom vården kämpar trots attacker på sjukhusen för att ge livräddande vård, men WHO varnade i april att endast 10 av Gazas 36 sjukhus är ”någotsånär fungerande” med kraftiga begränsningar i den vård de kan ge. Det palestinska folket, och särskilt de sjuka och skadade, drabbas även hårt av blockaderna mot införsel av sjukvårdsmaterial och mat. Vi har ett ansvar som medmänniskor att agera. För varje dag som går dör fler svårt sjuka och skadade civila i väntan på vård.  

Sverige har tidigare bidragit till EU:s medicinska evakuering (Medevac) av ukrainska patienter till sjukhus inom unionen för att rädda livet på oskyldiga civila som behövde akut vård. Vi har nu möjlighet och skyldighet som medmänniskor att använda de erfarenheterna för att rädda liv och ge vård till oskyldiga civila, men till vår förtvivlan har Sverige inte ens bevärdigat EU:s förfrågan med ett svar. 

Över 37 000 människor har dödats i israeliska attacker varav 15 000 barn, och över 1,7 miljoner människor har drivits på flykt internt i Palestina sedan den 7 oktober. Vi är många som arbetar inom vården som har protesterat mot den svenska regeringens stöd till staten Israels pågående folkmord på palestinier. Vi kommer fortsätta att verka för att politiker och makthavare ska begära ett omedelbart stopp på det urskillningslösa dödandet av civila palestinier. Vi vill se ett stopp på folkmordet och att humanitär hjälp släpps in i Palestina så att patienterna kan återvända hem, samt en konkret plan för återuppbyggnad av den sönderbombade sjukvården och infrastrukturen. 

Vi vänder oss även till alla våra kollegor inom vården, sjukhuschefer, fackligt aktiva, regionpolitiker och administratörer. De palestinier som redan mördats kan inte få sina liv tillbaka, men vi kan fortfarande rädda livet på svårt sjuka och skadade om vi handlar snabbt. Låt oss tillsammans verka för att Sveriges regering låter oss rädda oskyldiga liv, såsom vi gjorde i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Var och en av oss har ett ansvar att agera.

Som sjukvårdspersonal kan vi inte vara tysta medan civila dör i brist på vård som vi kan ge. Vi vill att Sveriges regering omgående svarar på EU-kommissionens vädjan och ger oss möjlighet att rädda barnens liv. Vi har inom svensk sjukvård en möjlighet att ge barnen den vård de behöver. Historiens dom kommer att falla hårt över de länder som aktivt underlät att hjälpa under ett pågående folkmord. 

Vi kräver: Låt oss bistå de skadade i Gaza med den livräddande vård de behöver. Besvara förfrågan genast och utan dröjsmål. Liv går förlorade medan ingenting görs.


Natte Hillerberg, ST-läkare, styrelseledamot i Läkare mot rasism

Nour Jabri, ST-läkare, Läkare för Palestina och Läkare mot rasism

Fatima da Silva, ST-läkare, Läkare för Palestina och Läkare mot rasism

Dahlia Jaffer, ST-läkare, Läkare för Palestina och Läkare mot rasism

Sunera Sadacali, specialistläkare, Läkare för Palestina och Läkare mot rasism

Nora Jaffer Broman, ST-läkare, Läkare för Palestina och Läkare mot rasism

Martin Dedek, överläkare

Maria da Silva, specialistläkare

Sadia Mansoor, specialistläkare, Läkare för Palestina

Sarah Degerhammar Bonk, leg. sjuksköterska, Solidariska vårdarbetare

Soledad Quintana Fernandez, barnmorska, styrelseledamot Feministiskt Initiativ 

Hani Abitar, vice ordf. Rättvisa för alla

Ahmed El Far, doktorand, styrelseledamot Rättvisa för alla

Mikaela Lindström, leg. psykolog, Psykologer för Palestina

Josefine Rasmusson, leg. psykolog, Psykologer för Palestina 

Sofie Lindström, leg. psykolog, Psykologer för Palestina

Özgur Kahraman, leg. psykolog, Psykologer för Palestina 

Andrea Malesevic, leg. psykolog och psykoterapeut, Psykologer för Palestina

Izabella Klüft, leg. psykolog och sexolog, Psykologer för Palestina

Haydar Adelson, leg. psykolog, Psykologer för Palestina 

Sophie Österberg, leg. psykolog, Psykologer för Palestina och Solidariska Vårdarbetare

Anna Pardo, leg. psykoterapeut, Psykologer för Palestina 

Ramona Forsman, ST-läkare, Umeå för Palestina

Solidariska vårdarbetare, vårdsyndikat inom fackföreningen SAC

Läkare mot rasism

Vårdpersonal för Gaza

Feministiskt Initiativ

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.