Hoppa till innehållet

Sexköp

Debatt: Kvinnokroppen ska inte vara en handelsvara i EU

Red light district i Amsterdam där prostitution är lagligt.

Red light district i Amsterdam där prostitution är lagligt.

Bild: Peter Dejong/AP/TT

Dagens ETC

Det här är större än Henrik Brandão Jönssons radiohaveri. Det handlar heller inte om att vi i Sverige, med vår sexköpslagstiftning, tycker att vi vet bättre än resten av världen. Men det handlar om att vi faktiskt försöker skydda utsatta individer.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Att tipsa en radiolyssnare om att hennes kille kanske ska åka på en sexköpsresa till Köpenhamn för att rädda deras relation är häpnadsväckande, men inte enligt Henrik Brandão Jönsson. Hans förklaring till rådet är att han är en världsvan man som har bott i Brasilien i 25 år, där det är helt normalt att köpa kvinnors kroppar. 

Vi kan aldrig låta detta bli en normaliserad ställning till en annan människas kropp. Handeln med kvinnors kroppar är ett globalt problem och prostitution är förknippad med flera mörka sidor. 

Det handlar inte om att vi i Sverige, med vår sexköpslagstiftning, tycker att vi vet bättre än resten av världen. Det handlar om att vi försöker skydda utsatta individer från män som tror att de har rätt till köpa andras kroppar för att stävja sina egna begär. 

Sverige var det första landet i världen att förbjuda köp av sexuell tjänst utan att kriminalisera de personer som säljer sex. Det är Sverige, och de länder som har gått i våra fotspår, som sticker ut i den gråa massan.

På sin blogg har Henrik Brandão Jönsson själv uppgett att prostitution i Brasilien är något som är “väldigt utbrett och väldigt accepterad", att det finns lika många bilverkstäder som bordeller i landet. Då är det inte konstigt om han till slut har blivit så pass hjärntvättad till att han tycker att det är normalt att uppmuntra till sexköpsturism i P4:s direktsändning. Det är ingen nyhet att Brasilien har ett problem med människohandel. I hela landet tvingas kvinnor in i prostitution, både nationellt men dessa kvinnor återfinns även världen över.

Vi kan inte heller sitta och beskylla Brasilien för sina problem och samtidigt inte se de problem som vi även har här på hemmaplan. Mäns våld mot kvinnor är utbrett även i Sverige och prostitution är likväl ett problem. I Folkhälsomyndighetens befolkningsstudie från 2017 uppgav 1,5 procent av kvinnorna och en procent av männen att de någon gång hade tagit emot ersättning för sex. Problemet är mer utsträckt bland hbtq-personer där sju procent uppgav att de har tagit emot ersättning. 

Därutöver är det kvinnor som är överrepresenterade bland de som säljer sexuella tjänster. En av tio män uppgav att de någon gång hade gett ersättning för sexuella tjänster. Motsvarande siffra för kvinnor var 0,5 procent. Problemet är tydligt könat. 

I detta är det viktigt att komma ihåg att de som säljer sin kropp vanligen kommer från redan utsatta grupper i samhället, en stor del är kvinnor med migrantbakgrund eller hbtq-personer.

Den svenska sexualbrottslagstiftningen bygger på samtycke, där sexuellt umgänge utan samtycke är våldtäkt och det är kriminaliserat att köpa sex. Även om prostitution fortfarande är ett problem i Sverige, har den svenska sexköpslagen på ett effektivt sätt minskat såväl efterfrågan som människohandeln i Sverige. Genom sexköpslagen har det blivit socialt oacceptabelt att köpa sex. Men det innebär inte att män inte söker sig utanför den svenska nationsgränsen för att köpa sex. 

För att börja bekämpa sexköpsturismen inom EU bör den svenska sexköpslagstiftningen införas på EU-nivå, något som Socialdemokraterna i Europaparlamentet har jobbat hårt med. Samma sak bör även gälla för den svenska samtyckeslagstiftningen. 

Det ska inte vara lagligt för en person att följa Henrik Brandão Jönssons relationsråd. 

Vi måste gemensamt stoppa handeln med flickors och kvinnors kroppar och det bör bli socialt oacceptabelt att köpa sex oavsett vart i världen man befinner sig. Det ska inte vara lagligt för en person att följa Henrik Brandão Jönssons relationsråd och åka till Köpenhamn för att köpa sex. 

I slutändan så har Henrik Brandão Jönsson bett om ursäkt för sitt uttalande och en annan känd person kallade sitt sexköp för ett självskadebeteende. Oavsett så kan debatten inte förminskas till enstaka offentliga personers uttalanden och agerande. 

Detta är ett strukturellt problem och prostitution är ett uråldrigt fenomen. Trots kriminaliseringen av sexköp har en av tio svenska män köpt sex. Detta är inte något som ska kunna ske lagligt i Sverige eller inom EU. Man ska inte kunna kringgå den svenska lagstiftningen genom att åka på en grabbresa till Tyskland. Den svenska sexköpslagstiftningen behövs således på EU-nivå. 

Kvinnokroppen ska aldrig vara en vara som cirkulerar på EU:s fria marknad, detsamma gäller samtliga sexuella tjänster. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.