Opinion
Debatt: Kvinnans rätt att leva – inte bara överleva
Dagens ETC
"Det går att bygga en jämställd värld – det handlar om politisk vilja och kraft. Vänsterpartiet har den politik som krävs, och på internationella kvinnodagen vill vi lyfta de kraftfulla reformer som krävs."Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Idag är det den internationella kvinnodagen. En dag när vi kvinnor höjer våra röster för förändring. En dag när vi säger nej tack till en liten blomma, men ja tack till aktivt stöd i den kamp som handlar om alla kvinnors rätt till sin egen kropp, ekonomisk frigörelse och lika makt. Den kamp som handlar om rätten att leva – inte bara överleva. Kvinnors rätt till sin egen kropp och hälsa är ett feministiskt krav som har ekat genom historien: i Sverige och i världen. Ett krav som fortfarande ekar. Med rätta.
Idag ser vi hur rätten till abort ifrågasätts och kringskärs runt om i världen – direkt med lagförslag om förbud som i Polen för några år sedan, eller indirekt genom starka lobbyorganisationer som driver på för rätten att vägra tillhandahålla abortvård (så kallade samvetsklausuler) för sjukvårdspersonal.
Idag ser vi hur kvinnors hälsa försämras och leder till skyhöga sjukskrivningstal för framförallt psykisk ohälsa. Arbetsmiljön i kvinnodominerade sektorer som välfärdsyrkena sliter. Pressade scheman, osäkra anställningsvillkor, för få kollegor och ansvar för människoliv men inte makten och kontrollen att utföra ett gott jobb - sliter itu.
Idag ser vi också hur kvinnor stressar för att ta ansvar för det obetalda arbetet i hemmet. Fortfarande 2018 har vi en fördelning av ansvar för barn och familj som lägger det tunga ansvaret på kvinnorna. Flera sjukdagar med barnen, fler sjukdagar för sig själv, absolut längst ledighet med små barn.
Vi kvinnor betalar för denna ojämställda fördelning av makt och kontroll inte bara med vår hälsa utan också med vår ekonomiska självständighet. Idag skiljer det 3,6 miljoner kronor i livsinkomst mellan män och kvinnor. Det påverkar våra pensioner, det påverkar vår möjlighet att skilja oss, det påverkar vår frihet. Det är inte anständigt ett land som styrs av en självutnämnd feministisk regering.
Det går att bygga en jämställd värld – det handlar om politisk vilja och kraft. Vänsterpartiet har den politik som krävs, och på internationella kvinnodagen vill vi lyfta de kraftfulla reformer som krävs.
Vänsterpartiet vill införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön med start nästa mandatperiod. Det handlar om en enormt viktig jämställdhetsreform som skulle ge mer tid åt alla, men också mer i lönekuvertet för alla de kvinnor i Sverige som idag arbetar deltid, frivilligt eller ofrivilligt.
Vänsterpartiet vill också satsa på kompetenshöjande insatser när det handlar om våld i nära relationer. De flodvåg av berättelser som vi delade med oss av och tog till oss under höstens #metoo kräver åtgärder. Våld mot kvinnor är det yttersta resultatet av ett ojämnställt samhälle. I Socialstyrelsens dödsfallsrapport över kvinnor som dött till följd av våld i nära relationer under 2016-2017 kan man läsa att sjukvården och socialtjänsten i många fall inte har uppmärksammat de tecken på våld som har funnits.
Och för att klara av detta så vill Vänsterpartiet rusta upp välfärden och satsa på vår gemensamma sektor. Det är när vi får fler kollegor i skolan, på sjukhuset och vårdcentralen som vi kan må bättre, göra ett jobb vi kan vara riktigt stolta över och ha tid och ork över för våra vänner, barn och familjer.
Resurserna för att genomföra förändring finns, men då måste samhällets rikedomar komma fler till del. Idag samlas överflödet hos allt färre samtidigt som vi har sett klassklyftorna öka på bekostnad av framförallt kvinnor med låga inkomster. Samtidigt som de rika blir rikare tar kvinnor ansvar för sina nära och i arbetslivet ansvar för en sjukvård, skola och omsorg i behov av mer resurser. Det är dags för omfördelning av rikedomarna. Vänsterpartiet vill bygga ett samhälle för alla – inte bara för de rika.
Kvinnors kamp för lika rättigheter och möjligheter har gång på gång visat att orättvisor aldrig ska tillåtas tolkas som naturlagar eller omöjliga att förändra. Nu är det dags att återigen skrida till verket med kraftfulla reformer för vår rätt att leva - inte bara överleva.
Malin Björk (V), EU-parlamentariker
Sara Svensson (V), gruppledare i Region Skåne