Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kvinnans rätt att bestämma över sin kropp är hotad

Bild: Bild: Gunnar Ask/TT

Dagens ETC

Det blåser högerextrema vindar som vill begränsa kvinnans rätt att bestämma över sin kropp. Det är som kasta sig 100 år tillbaka i tiden, och det luktar unket.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det blåser högerextrema vindar som vill begränsa kvinnans rätt att bestämma över sin kropp. Det är som kasta sig 100 år tillbaka i tiden, och det luktar unket, skriver My Alnebratt, Cecilia Bergengren och Sara Mellander.

Aborträtten i Sverige är inte mer än 40 år gammal och har tillkommit efter åratal av kvinnoförtryck, illegala aborter, stympade kvinnor och död – en rätt som vi kämpat oss till.  Sverige har kommit en bra bit på vägen vad gäller mänskliga rättigheter och jämställdhet men detta är nu ifrågasatt.

Det blåser högerextrema vindar som vill begränsa kvinnans rätt att bestämma över sin kropp. I Sverige vill Sverigedemokraterna inskränka aborträtten. I Europa har länder som Ungern och Spanien diskuterat en begränsning av aborträtten. Det är som kasta sig 100 år tillbaka i tiden, och det luktar unket.

I Kronoborg har Kristdemokraterna nu väckt frågan om samvetsfrihet. Partiet föreslår att hänsyn ska tas till personalens etiska och religiösa övertygelse i deras arbetsutövning. Kristdemokraterna stödjer sina argument om samvetsfrihet på Europakonventionen och FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Det stämmer inte att rätten till samvetsfrihet innebär att sjukvårdspersonal ska kunna vägra att genomföra aborter. Precis som Johanna Westeson och Marielle Nakunzi skriver på Aftonbladet debatt är samvets- och religionsfrihet inte absoluta rättigheter enligt Europakonventionen och andra människorättsliga instrument. Istället kan samvetsfriheten begränsas med hänsyn till just skydd för andra människors fri- och rättigheter.

I de länder som samvetsfrihet har införts minskar tillgängligheten till vård vid oönskad graviditet och det kan innebära att tillgängligheten till preventivmedelsrådgivning begränsas. Är det ett sådant samhälle Kristdemokraterna vill att vi ska ha?

Avantgarde S-kvinnor anser att den barnmorska eller gynekolog som avlagt sin examen ska utföra de arbetsuppgifter som ingår i uppdraget och värna om patientsäkerhet och jämställd vård. Känns detta som en omöjlighet finns det andra jobb som är mer lämpliga, och beslutet om detta ska tas vid val av utbildning, inte anställning.

Den svenska aborträtten bygger på att det är en mänsklig rättighet att bestämma över sin egen kropp. Så har det inte alltid varit i Sverige, under 1950- och 60-talet var det många kvinnor som dog i samband med osäkra ingrepp. Runtom i världen saknar många kvinnor fortfarande rätten till abort, något som inte innebär färre aborter utan osäkra och illegala aborter med kvinnans hälsa och liv i fara.

Detta är inte värdigt Sverige och vi vill inte ta steg tillbaka. Vi som Socialdemokrater och feminister kommer alltid att ställa oss bakom kvinnors rätt till att själva bestämma över sina kroppar eftersom det är en förutsättning för vår frihet och makt över våra liv.

 

My Alnebratt, ordförande Avantgarde S-kvinnor i Göteborg

Cecilia Bergengren, ordförande Avantgarde S-kvinnor i Stockholm

Sara Mellander, ordförande Avantgarde S-kvinnor i Skåne