Hoppa till innehållet

Kultur

Debatt: Kulturen ska inte betala regeringens nedskärningar

Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC

Borgerlig kulturpolitik har alltid gått ut på att kultur är kul, men den får inte kosta. Och nu när kommuner och regionen kämpar ekonomiskt riskerar det perspektivet att få förödande konsekvenser. Samtidigt som skattepengar hälls rakt i fickorna på välfärdsbolagen. Stockholm väljer en annan väg, skriver Torun Boucher (V).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Kommuner och regioner runt om i landet befinner sig i en av de svåraste ekonomiska situationerna sedan 90-talet. På grund av hög inflation och ökade kostnader samt otillräckliga statsbidrag är det svårt att få finansieringen av skolan, vården och omsorgen att gå runt. 

I det läget ropar många högerpolitiker på att kommunen ska effektivisera bort allt sådant som inte anses vara så kallade kommunala kärnverksamheter, och ofta är det kulturen som är det första som ska kapas. 

Borgerlig kulturpolitik har alltid gått ut på att kultur är kul, så länge den inte kostar staten eller kommunen någonting. Så att högerpolitiker nu tar tillfället i akt att skära ner på kulturen, när de kan motivera det med ett tufft ekonomiskt läge, är inte alls förvånande. 
Men att högern motiverar sina nedskärningar på kulturverksamhet med att alternativet är nedskärningar på välfärden är magstarkt. För det är inte kulturen som har orsakat hål i skolans, vårdens och äldreomsorgens ekonomi. 

Det är inte kostnaderna för våra gemensamma bibliotek som är orsak till att barngrupperna i förskolan är för stora, och personalen inom äldreomsorgen för få. 

Och samtidigt som högern vill strypa resurserna till kulturen vill man mer än gärna fortsätta att bokstavligen hälla ner skattepengar i fickorna på välfärdsbolagens ägare. Skolbolagens och vårdbolagens vinster har man inga problem att fortsätta finansiera med våra gemensamma resurser, trots att det är just de som har skapat det stora hålet i välfärden. 

I Stockholm visar vi nu att det går att prioritera både välfärden och kulturen. I budgeten för 2024 som vi i det rödgröna styret nyligen presenterade ser vi nämligen till att kulturen, precis som alla andra välfärdsområden slipper nedskärningar, trots ett mycket svårt ekonomiskt läge. 

I vår budget skrotar vi så kallade generella effektiviseringar och vi lägger kompensation för de beräknade kostnadsökningarna hos biblioteken, Kulturskolan och museerna och Kulturhuset Stadsteatern. Dessutom höjer vi kulturstödet något, eftersom vi vet att det är det fria kulturlivet och föreningslivet som utgör grunden för Stockholm som kulturstad. 

För det är inte kulturen som ska betala för högerregeringens nedskärningspolitik på välfärden. Det är framförallt inte alla våra barn och unga, varav många just nu inte har råd att gå på bio eller nöjesfält, som ska betala priset för regeringens nedskärningar genom att mötas av stängda bibliotek eller färre kurser på Kulturskolan. 

I en välmående demokrati är kulturen en del av välfärden. Låt inte högern lura i er något annat. 



Ämnen i artikeln