Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kryssa in kvinnorna i riksdagen och EU

Plenum i EU-parlamentet i Strasbourg.
Plenum i EU-parlamentet i Strasbourg. Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC

Inför årets riksdagsval har andelen kvinnor som toppar valsedlarna sjunkit med 15 procent. Därmed finns det en risk att personröstningen får en faktisk negativ effekt på den redan ojämna könsfördelningen i riksdagen, skriver Katarina Lindahl, ordförande för UN Women Sverige som nu lanserar kampanjen #kryssaenkvinna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Inför årets riksdagsval har andelen kvinnor som toppar valsedlarna sjunkit med 15 procent. Därmed finns det en risk att personröstningen får en faktisk negativ effekt på den redan ojämna könsfördelningen i riksdagen, skriver Katarina Lindahl, ordförande för UN Women Sverige som nu lanserar kampanjen #kryssaenkvinna.

Det brukar talas om Sverige som ett av världens mest jämställda länder och vad gäller politisk representation ligger vi i framkant. Frågan är om vi ska jämföras med andra länder och luta oss tillbaka på den nivå av jämställdhet vi har uppnått?

När Sveriges jämställdhetsarbete granskas utifrån FN:s kvinnokonvention jämförs inte Sverige med andra länder, då jämförs Sverige med Sverige. Vi borde göra detsamma när vi granskar jämställdhetsutvecklingen inom den svenska politiken.

Inför valet 1994 initierade Socialdemokraterna varannan damernas, en princip om att ha varvade vallistor för att uppnå politisk jämställdhet. Trots att det är 20 år sedan principen infördes har kvinnor hittills aldrig uppnått 50 procent av platserna i riksdagen.

Hur kommer det sig?

Det finns en rad möjliga förklaringar till detta. En förklaring är att det är fler män som toppar listorna. I 2010 års riksdagsval var det 61 procent män och 39 procent kvinnor som toppade listorna. En annan förklaring är att vallistorna generellt sett inte är jämställda. En tredje potentiell anledning är hur och om väljarna personröstar. 25 procent av väljarna personröstade i förra valet och de flesta av dem kryssade en man. Hela 67 procent av de 58 riksdagsledamöter som personvaldes i förra valet var män. Kvinnor stod alltså enbart för en tredjedel av de personvalda ledamöterna.

Vid valet 2010 krävdes åtta procent av rösterna i en riksdagsvalkrets för att bli personvald. Inför årets riksdagsval har den andelen sänkts till fem procent. I år blir det alltså lättare att kryssa in någon i riksdagen – ett personkryss blir mer värt.

Inför årets riksdagsval har andelen kvinnor som toppar valsedlarna sjunkit med 15 ­procent. I dagsläget är det endast 33 procent kvinnor som finns representerade på förstanamnen på valsedlarna. Därmed finns det en risk att personröstningen får en faktisk negativ effekt på den redan ojämna könsfördelningen i riksdagen om inte fler kryssar en kvinna.

Det är dags för förändring, det är dags att #kryssaenkvinna.

UN Women nationell kommitté Sverige lanserar nu kampanjen #kryssaenkvinna för att bidra till att representationen i våra viktiga maktinstitutioner blir mer jämställda genom att uppmärksamma den ojämna könsfördelningen av förstanamnen på valsedlarna. Kampanjen drar igång inför Europaparlamentsvalet den 25 maj och avslutas med valet till riksdag, kommun och landsting den 14 september.

Vi vill uppmana alla – privat­personer och organisationer såväl som myndigheter och institutioner – att granska förstanamnen på valsedlarna i sin egen kommun eller region. Vi vill visa att det viktigt att #kryssaenkvinna. Både den 25 maj och 14 september.

UN Women nationell kommitté Sverige och den nordiska kvinnorörelsen står inför en kraftsamling som syftar till ett nytt politiskt klimat där jämställdheten får ta verklig plats, för verklig förändring. Den kraftsamlingen är Nordiskt Forum i Malmö, vars mål är att utforma framtidens jämställdhetspolitiska strategier. #Kryssaenkvinna är en del av den nya jämställdhetspolitiska riktningen som Nordiskt Forum banar vägen för. Nordiskt Forum är alltså inte en isolerad händelse.

Nordiskt Forum äger rum 12 till 15 juni – mellan två, för Sverige, viktiga valdagar – 25 maj och 14 september. Framtidens jämställdhetspolitiska strategier måste präglas av jämställd representation. Det är dags för förändring – det är dags att #kryssa­enkvinna.