ETC Uppsala
Debatt: Kräv kolet kvar i marken, S
ETC Uppsala
Vårens heta debatt kring den potentiella försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet fortsätter in i sommaren. Miljörörelsen och medborgare i Uppsala följer Låt Kolet Ligga Malmö:s uppmaning till fler städer att ta efter den aktion de genomförde den 9 juni och uppvakta sina lokala S-kontor. Vi överlämnade därför förra tisdagen artikel 2 ur Parisavtalet till Socialdemokraterna. Utskrivet i stor stil, så att även socialdemokrater i Uppsala kan vara med och skapa tryck underifrån mot kolförsäljningen.Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.
I svenska städer bedrivs ett ambitiöst klimatarbete. Det får regeringen inte lägga krokben för genom att sälja gruvverksamheten. Därför begär vi, speciellt av Stefan Löfven och ansvarig minister Mikael Damberg, att de tar ansvar för Sveriges roll i att motverka klimatförändringarna och visar att de vill leva upp till Parisavtalet som Sverige skrev på i april.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Efter flera års påtryckningar från civilsamhället har engagemanget mot svenska Vattenfalls tyska brunkol eskalerat kraftigt under våren, i takt med att omvärlden riktat allt mer uppmärksamhet mot Sverige. I maj samlades 4 000 människor från mer än 12 länder, varav 120 svenskar, i tyska Lausitzregionen där Vattenfall bedriver sin skadliga gruvverksamhet. Under det gemensamma namnet Ende Gelände lyckades de blockera kolkraftverket Schwarze Pumpe under 48 timmar i protest mot förbränningen av det svenskägda brunkolet.
I Sverige har motståndet fortsatt starkt efter detta. I bland annat Uppsala anordnades det en aktion mot försäljning den 13 maj för att visa solidaritet med aktionen Ende Gelände. Även i samband med riksdagsdebatten om försäljning den 24 maj visade demonstranter sitt missnöje. Den välkoordinerade klimatrörelsen i Sverige planerar fortsatta aktioner och kommer inte ge sig förrän regeringen säger nej till Vattenfalls föreslagna affär.
Utsläppen av koldioxiden från gruvorna motsvarar 24 år av Sveriges utsläpp som nation. Som ett av världens mest privilegierade länder har Sverige ett stort ansvar att se till att de fossila bränslena stannar i marken. Sverige har även lovat att ta det ansvaret genom att skriva på Parisavtalet och artikel 2 som beskriver detta.
Demonstranternas förhoppning är att Socialdemokraterna i Uppsala delar deras oro och vill bidra till att skapa tryck underifrån inom socialdemokratin. Vi hoppas även att fler klimatambitiösa städer tar efter Malmö och Uppsalas exempel och genomför liknande aktioner.