Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kräv att Djiboutisvenskarna friges

Dagens ETC

FN riktar hård kritik mot både USA:s och Djiboutis regeringar för att gripandet av två svenska medborgare i Djibouti 2012. Nu måste Sverige ställa krav på de bådas frigivande, skriver talespersonen för medborgarrättsrörelsen Charta 2008.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Tidigare i år riktade FN på flera punkter hård kritik mot både USA:s och Djiboutis regeringar för att gripandet av två svenska medborgare i Djibouti 2012. Nu måste Sverige ställa krav på de bådas frigivande, skriver Gösta Hultén, talesperson för medborgarrättsrörelsen Charta 2008.

Arbetsgruppen mot godtyckliga frihetsberövanden, under FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, riktar kritik mot USA, Djibouti och Sverige för gripande av två svenska medborgare 2012 och kräver att de omedelbart friges.

Bakgrunden är att två svenska medborgare med somalisk bakgrund våren 2012 försökte lämna islamistiska al-Shabaab i Somalia. Efter att ha hållits fängslade av gruppen i tre månader tog de sig till grannlandet Djibouti i juli 2012. Där greps de av amerikansk säkerhetspersonal. De hölls frihetsberövade i över två månader utan att få veta vad de anklagades för eller få träffa advokat. Vid ett besök av amerikanska agenter i september 2012 hade de två fått beskedet att man då bara väntade på klartecken från den svenska regeringen för att kunna föra dem till USA. I november 2012 fördes de i hemlighet till New York.

FN-arbetsgruppen riktar kritik mot Sverige för att inte ha skyddat sina medborgares rättigheter utifrån FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Tunga jurister och ledarskribenter riktade 2013 också kritik mot utlämnandet.

När de svenska medborgarna den 21 december 2012 ställdes inför en federal domstol i New York anklagades de för att ha tillhört den av USA terroriststämplade organisationen al-Shabaab. Nu har de två alltså suttit häktade i New York i ett och ett halvt år. Rättegång väntas tidigast våren 2015.

Den svenska regeringens hantering av ärendet har väckt frågor. I en intervju med Sveriges Radio sa utrikesminister Carl Bildt att han inte kände till dagen för utlämnandet. Hans svar ger dock intryck av att regeringen kände till att de två skulle utlämnas. Frågan är alltså om Sverige och UD gett sitt samtycke. Det avlyssningsmaterial som Säpo inhämtat i en gammal förundersökning, som lades ner, överlämnades till USA, och utgör avgörande bevismaterial när de två hotas av livstids fängelse i ett land som folkrättsligt inte har med saken att göra.

I Säpos färska årsbok sägs bland annat att man arbetar för att skydda mänskliga rättigheter och Sveriges suveränitet. Säpos insats i fallet med Djiboutisvenskarna talar ett helt annat språk. Den har bestått i att biträda USA:s regering när de kränker två svenska medborgares mänskliga rättigheter och att säkra det amerikanska terroristjaktsmonopolets globala suveränitet. För inte har det väl någon betydelse vilken hudfärg eller etnisk bakgrund dessa medborgare har? Eftersom det ändå handlar om svenska medborgare bör regeringen och de svenska partier som vill värna allas rättsäkerhet instämma i FN-organets krav på att de två omedelbart friges.