Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Köttnormen är inlärd – även vid jul

Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Göteborg

Att minska vårt köttätande är det enskilt bästa varje individ kan göra för överlevnaden av vår planet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Alla vet att kejsaren är naken, men vad gör det när det är så gott med djur? 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Louise Thörnqvist och Matilda Skön (kommunpolitiker, Feministiskt initiativ) skriver i dag om varför politiker måste bryta köttnormen i offentlig verksamhet. Julskinksäsongen till trots. 

Det är ingen hemlighet att världen går mot en klimatkatastrof. Klotets temperatur får inte stiga med mer än två grader, heter det enligt avtalet som slöts i Paris förra året. Detta är att betrakta som en smärtgräns och inte ett mål. Redan vid en tvågradig uppvärmning kommer vi, enligt miljöforskare, att få se enorma konsekvenser i form av översvämningar, skogsbränder och människor som tvingas till flykt. Dessutom rapporterar FN att vi i själva verket är på väg mot en global uppvärmning på mellan 2,9 och 3,4 grader. Chefen för FN:s miljöprogram, Erik Solheim, varnar för en oundviklig mänsklig tragedi, om vi inte kraftigt överträffar löftena i klimatavtalet. 

Men prinskorvarna och köttbullarna, då, som är så goda? Vad har de med allting att göra? 

Vår konsumtion av djur är en av de största orsakerna till att utsläppen av växthusgaser ökar och temperaturen stiger. Drygt 15 procent av det totala växtgasutsläppet kommer från köttproduktionen. Det är mer än vad som kommer från transportindustrin. Ungefär en tredjedel av världens jordbruksmark används för att odla grödor till djur. Grödor som skulle kunna gå direkt till människor, och därmed minska hunger och svält, men som alltså passerar via djuren. 

Att minska vårt köttätande är det enskilt bästa varje individ kan göra för överlevnaden av vår planet. Vi vet det. Vi människor behöver inte äta djur för att överleva. I dag finns det så många veganska proteinrika livsmedel att även den som är ute efter den mest umami-doftande sältan och bifflika texturen kan få sitt lystmäte. Det är inte svårt att äta färre djur. Ändå äter vi svenskar i snitt 55 kilo kött per år och den överdrivna (enligt Livsmedelsverket) konsumtionen är direkt sammankopplad med olika metabola besvär, ändtarmscancer och hjärt- och kärlsjukdomar. 

Men varför är det så viktigt för oss att äta kött? Trots all kunskap och alla tillgängliga alternativ så envisas vi med att lägga djur i maten. Varför är det så? 

En av orsakerna är att köttnormen är inlärd och en starkt rotad vana för många. Enligt en undersökning från svenskt kött har 60 procent av oss svårt att uppleva julstämning om det inte ligger delar av gris på bordet. Skinknormen är stark. ”Vi har alltid ätit kött och dessutom är våra tänder gjorda för det.” Kanske har ni hört det förr? 

Det kan sitta långt inne med en förändring. Oavsett om det handlar om att låta kvinnor få tillgång till utbildning eller rösträtt eller att införa rökförbud på krogen så kommer människor att opponera sig. Till en början. Sedan kanske det inte var så dumt ändå?

Att som politiker påverka lagstiftning eller gå i bräschen och arbeta för nya normer har alltid varit viktigt. Nu när vi pratar klimathot är det inte bara viktigt utan absolut nödvändigt. Därför vill vi bryta köttnormen i offentlig verksamhet och arbeta för mer vegetabilisk kost. 

Ämnen i artikeln