Hoppa till innehållet

Arbetstidsförkortning

Debatt: Korta arbetstiden – med bibehållen lön

Clara Lindblom (V)

Clara Lindblom (V)

Bild: Anders Wiklund/TT / Shutterstock

Dagens ETC

Varenda gång vi har kortat arbetstiden så har Moderaterna påstått att det är för dyrt. Vem ska betala? undrar de säkert den här gången. Och det ska jag berätta, skriver Clara Lindblom (V).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hur tror ni moderater reagerar när vi säger att det är dags för Sverige att ta nästa steg och korta arbetstiden? 

Ja ni gissade rätt. De kallar det för en ”vänsterdröm och mañana-fasoner”. Och det är helt i stil med Moderaternas ställningstaganden. Idag liksom för 100 år sedan. Moderaterna var emot åtta timmars arbetsdag, lagstadgad semester samt 40 timmars arbetsvecka. 

Moderaterna har motsatt sig varje steg i Sveriges historia att göra livet lättare för vanligt folk. Inte en semestervecka har kommit gratis utan att vi har kämpat för den. Hade Moderaterna fått bestämma så hade vi i Sverige varit sist ut med att ha ledigt på lördagar. Inte nog med detta så stoltserar riksdagsledamoten Oliver Rosengren med hur Moderaterna höjer pensionsåldern för alla som sliter ut sina kroppar i välfärden.  


Varenda gång vi har kortat arbetstiden så har Moderaterna påstått att det är för dyrt. Vem ska betala? undrar de säkert den här gången. Och det ska jag berätta:

Det gör vi alla. Det är tillsammans som vi bygger samhället starkt. Det är vanligt folk som gör att bussen rullar till jobbet, barnskötare som tar hand om våra barn medan vi arbetar och det är alla i vården som tar hand om oss när hälsan sviker.  


Tiden är inne för att göra livet bättre för alla dessa människor som sliter ut sig på jobbet.

Men fråga Moderaterna idag om de vill ta bort semesterveckor eller tvinga oss att gå till jobbet på lördagar igen så kommer du garanterat få ett nej. Samma sak kommer gälla efter att vi lyckats få igenom nästa reform för arbetstidsförkortning. För den tiden är här nu. 

Oavsett hur mañana Oliver Rosengren tycker att det är, för människor som har permanent ryggont efter att ha arbetat med att hjälpa gamla ur sängen, sjuksköterskor med muskelvärk som sprungit mellan patienter på akuten eller busschaufförer som har ont i händerna från alla skakningar i ratten, så är tiden inne för att göra livet bättre för alla dessa människor som sliter ut sig på jobbet.

Det är payback time. För allt. 

Det stannar inte där. Arbetstidsförkortning handlar inte bara om att göra livet lite bättre för oss alla. Det är också en fråga om rättvisa, inte minst för alla vars löner har stått stilla medan företagens vinster skjutit i höjden. Vi producerar mer än någonsin men syns det i våra plånböcker? Nej. Statistiken visar att trots att företagen ökar sina vinster, har lönerna för vanligt folk inte ökat i samma takt.


Men det syns i inflationen som drivs på av företagens övervinster. Samt i att några få stora aktieägare blir enormt mycket rikare. 

Det är payback time. För allt. 

Vad händer då när vi kortar arbetstiden? Vi blir friskare och mår bättre. Vi får mer för den där fotbollsmatchen med barnen, en extra promenad i skogen eller bara hinner ta en andra kopp kaffe på morgonen. Genom att förbättra svenskarnas hälsa och välbefinnande minskar vi också på kostnaderna för sjukskrivningar och personalomsättning. En solklar win-win. 

Särskilt när stress är en av samhällets största sjukdomar så är det här en del av lösningen. Moderaterna kan kalla det mañana – jag kallar det för ambitiös politik för folkhälsan.  

Faktum är att många inom välfärden, särskilt kvinnor, redan idag har gått ner i arbetstid bara för att orka. Bara för att överleva.

Oliver Rosengrens vurmande för välfärden klingar dessutom oerhört falskt när hans eget parti passivt tittar på medan tusentals sägs upp i sjukvården utan att regeringens lyfter ett finger. 

Men för att komma till kärnan. Det är dags för nästa arbetslivsreform. Dagens arbetstider tillhör det förgångna och det är dags att uppdatera 50 år gammal politik. Det är inte en dag för sent att lyfta alla i välfärden som inte sett en förbättring sen fem veckors semester infördes 1978.

Det är inte längre en fråga om vi ska korta arbetstiden med bibehållen lön – utan när. 

Ämnen i artikeln