Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Koranbränning är hets mot folkgrupp

”Att bränna heliga skrifter bör strida mot svensk lagstiftning och EU-konventionen och dessa avskyvärda handlingar bör kallas hets mot folkgrupp”, skriver debattören.

”Att bränna heliga skrifter bör strida mot svensk lagstiftning och EU-konventionen och dessa avskyvärda handlingar bör kallas hets mot folkgrupp”, skriver debattören.

Bild: Ognennaja/Shutterstock

Dagens ETC

Koranbränning hör inte hemma i ett demokratiskt och civiliserat samhälle där alla människor är lika värda. Det bör räknas som hets mot folkgrupp, skriver debattören och sociologen Kahin Ahmed.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sverige och vissa europeiska länder främjar mänskliga rättigheter, tolerans och skapandet av ett inkluderande samhälle. Dessa länder skriver i sina lagar att de skyddar minoriteters grundläggande rättig­heter, det vill säga att ingen ska behöva känna sig hotad eller kränkt i yttrandefrihetens namn. Det är skandal att islamofober bränner den heliga skriften koranen under muslimska högtider framför deras heliga platser. Denna avskyvärda handling borde klassas som hets mot folkgrupp i lagens mening.

”Där man bränner böcker kommer man till slut också att bränna människor”. Citatet kommer från den tyske författaren Heinrich Heine 1821. Det påminner oss om nazismens grymma och hänsynslösa handlingar, deras brott mot mänskligheten. Nazisternas bokbål följdes upp av systematiska avrättningar av oskyldiga judar, miljoner liv som tog slut i förintelselägrens gaskamrar. 

Samhällsmedborgarna har det yttersta ansvaret att se till att nazister och islamofober inte får politiskt inflytande i sam­hället. Tyvärr upplever man idag att islamo­fobernas och nazisternas frammarsch går hand i hand. De är ett reellt hot mot vår demokrati. Det är mycket viktigt att historien inte glöms bort för att det inte ska upprepas. Vi ser att våra elever inte har gedigen kunskap om nazismens, islamofobins och afrofobins historia. Detta resulterar i islamofobins och nazismens frammarsch.

Att bränna heliga skrifter bör strida mot svensk lagstiftning samt EU-konventionen och dessa avskyvärda handlingar bör kallas hets mot folkgrupp. Yttrande­friheten ska inte missbrukas. För hets mot folkgrupp döms, enligt 16 kap 8 § i brottsbalken ”den som i uttalandet eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse”

Det är beklagligt att domstolen beviljade tillstånd för koranbränning utanför Stockholms moské vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm den 28 juni. Vår yttrande­frihet är lagstadgad i vår grundlag, som innebär att medborgarna har rätt att uttrycka sig fritt utan att de ska känna rädsla eller riskera repressalier. Detta innebär inte att islamofober har rätt att uttrycka sin missaktning, kränka och sprida hatisk propaganda mot muslimer. I Finland är det förbjudet att bränna den heliga koranen och hetsa mot minoritets religion. Enligt finsk lag är det ett brott mot lagen om trosfrid.

Svensk lag ska också skydda minoriteter från hot och hat och garantera minoriteters grund­läggande rättigheter. De har rätt att leva i ett samhälle fritt från hot och hat, där mångfald respekteras. Det handlar om skapande av inkluderande samhällen, där ingen känner sig exkluderad. Att bränna heliga skrifter är en grovt kränkande handling och ett avskyvärt övertramp på internationella konventioner. Till och med påven Franciskus agerade hårt mot hur muslimer behandlas i Sverige, han kallar det för avskyvärda handlingar att bränna koranen. 

Islamofobers syfte är att provocera muslimer i Sverige och ned­värdera dem med slagord genom att bränna deras heliga skrift ­koranen under heliga högtider, den heliga månaden Ramadan och under fredagsbönen. Koranbränningarna skapade ilska i det muslimska samarbetsorganet, där 57 muslimska länder är medlemmar. Detta skadar Sveriges anseende och intresse i muslimska världen. Yttrandefriheten är ingen absolut rättighet.