ETC Örebro
Debatt: Kommunerna i länet borde sporras av Örebro!
ETC Örebro
Varierande resultat när Aktuell hållbarhet har granskat länets kommuner. Nu vill de uppmuntra fler kommuner att ställa om.Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.
Aktuell hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete placerar Örebro på plats 16 bland Sveriges 21 län, när kommunernas sammanlagda resultat jämförs. Vi vill nu uppmana övriga kommuner i länet att lära av Örebro kommun, årets bästa miljökommun i Örebro län, och på plats 20 bland landets samtliga 290 kommuner. Exempelvis Lindesbergs kommun som står för länets svagaste placering med plats 280 i landet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vi har delat ut utmärkelsen Sveriges bästa miljökommun de senaste åtta åren. Många kommuner arbetar strategiskt och driver det svenska miljöarbetet framåt, exempelvis har certifieringen och diplomeringen av miljöledningssystem ökat med 170 procent på ett år. Fyra av tio svarande kommuner har tuffare krav på utsläppsminskningar av växthusgaser än den parlamentariska miljömålsberedningens förslag. Andelen kommuner som infört en köttfri dag i sina matserveringar har ökat med 80 procent på två år och de som samlar in matavfall från minst hälften av hushållen har ökat med nära 50 procent på fyra år.
En majoritet av Sveriges kommuner avsätter egna medel för att bevara den biologiska mångfalden. Den andelen kan och bör bli ännu större; det behöver inte vara kostsamt att göra stora insatser. Exempelvis har forskning visat att skötsel av kraftledningsgator kan öka förekomsten av hotade fjärilsarter minst lika effektivt som dyrare åtgärder.
Till de många utmaningar som kvarstår hör att bara var femte kommun har en politiskt antagen plan för att minska eller fasa ut användningen av farliga kemikalier. En lika liten andel av kommunerna har, eller säger sig ha, tydliga direktiv som utesluter finansiella investeringar i verksamheter med stor klimatpåverkan.
Vi gör med vår rankning inga anspråk på att vara heltäckande, men de många ingående parametrarna ger sammantaget en god bild av kommunernas ambitioner och aktiviteter på miljöområdet. Rankningen baseras bland annat på en enkät med 20 frågor, där vi bland annat frågar om kommunen har en miljöplan som knyter an till de nationella miljömålen. Vi går även in på detaljnivå, exempelvis om det finns ett politiskt antaget mål och en handlingsplan för att öka andelen solvärme eller solel i kommunens fastigheter. Enkäten kompletteras med fakta och statistik från bland annat Sveriges kommuner och landsting, Ekomatcentrum, Boverket och Vattenmyndigheterna.
Hela 245 av 290 kommuner besvarade enkäten. Merparten av kommunerna på plats 250 eller sämre i rankningen har valt att avstå från att svara, trots påminnelser.
Inför nästa års miljörankning uppmanar vi kommunerna i Örebro län att låta sig sporras av Västerås, Sveriges bästa miljökommun 2016, men även av Örebro kommun, som kom på en hedrande förstaplats i länet. Vi vill också uppmuntra lokal och regional media att använda vår rankning som underlag för granskning. Omställningen till ett miljösmart samhälle sker lokalt, därför behövs blåslampor i hela landet!
Tio i topp "Sveriges bästa miljökommun 2016"
1. Västerås
2. Lomma
3. Upplands Väsby
4. Gävle
5. Helsingborg
6. Växjö
7. Eskilstuna
8. Ronneby
9. Göteborg
10. Uppsala
Kommunerna i Örebro län
Placering bland landets samtliga kommuner anges inom parentes.
1. Örebro kommun (20)
2. Kumla kommun (43)
3. Askersunds kommun (47)
4. Laxå kommun (66)
5. Lekebergs kommun (184)
6. Karlskoga kommun (203)
7. Degerfors kommun (221)
8. Nora kommun (264)
9. Ljusnarsbergs kommun (268)
10. Hällefors kommun (273)
11. Hallsbergs kommun (274)
12. Lindesbergs kommun (280)