ETC Malmö
Debatt: Kommunalt byggbolag för en långsiktig bostadspolitik
ETC Malmö
Den 10 december förväntas kommunfullmäktige i Malmö Stad begrava förslaget om att bilda ett kommunalt byggbolag. Detta tycker vi i Vänsterpartiet Malmös Bostadsutskott är beklagligt.Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.
Malmö lider av allvarlig bostadsbrist, till följd av bristande långsiktighet i den nationella såväl som i den lokala bostadspolitiken. Det talas inte längre om en bostadspolitik utan istället bara om bostadsmarknaden, och det har inte i varken offentlig eller privat regi byggts för allmänheten i någon större skala på mycket länge. Tron på att marknaden ska lösa bostadsbrist och segregation har vid det här laget visat sig vara felaktig. Vi vet nu att marknadens krafter skapar dyra bostäder, oavsett upplåtelseform, och en ökande segregation. Marknaden har inget intresse av att tillfredsställa medborgarnas och skattebetalarnas behov; den ser först och främst till den kortsiktiga vinsten.
Malmö kommunfullmäktige gav i sin budget för 2015 i uppdrag till kommunstyrelsen att utreda möjligheterna att bilda ett kommunalt byggbolag. Syftet skulle enligt förslaget vara att sänka kostnaderna vid nyproduktion av såväl bostäder som kommunala verksamhetslokaler. Stadskontoret har på uppdrag av kommunstyrelsen gjort utredningen, och anlitade efter upphandling den multinationella revisionsbyrån PricewaterhouseCoopers (PwC) för att utreda möjligheterna för bildande och drift av ett sådant bolag. Utredningen är nu klar och stadskontoret har utifrån denna avrått från att bilda ett kommunalt byggbolag på grund av påstådda ekonomiska risker.
Uppdraget och således utredningen saknar dock helt de så viktiga sociala aspekterna av bostadsfrågan. Utredningen tar heller inte hänsyn till vikten av en långsiktigt hållbar bostadspolitik för alla Malmös invånare.
Rapporten bygger på en cirkulär logik. Syftet med ett kommunalt byggbolag skulle vara att hålla nere byggkostnaderna. Rapporten utgår dock från att det stämmer som de privata bolagen ofta för fram, att det är för dyrt och/eller komplicerat att bygga på ett sätt som är ekonomiskt gångbart. Med tanke på den brist på transparens och kontroll vi idag har hos de stora byggjättarna finns det anledning att ifrågasätta detta. Faktum är att ett av huvudsyftena med att bilda ett kommunalt byggbolag är att få insyn i de faktiska kostnaderna. Därtill ska nämnas att en kommunal aktör inte behöver ha samma kortsiktiga krav på avkastning som privata byggbolag, utan kan verka för långsiktiga mål.
Marknadens krafter har uppenbarligen inte lyckats lösa bostadsbristen, och särskilt då bristen på hyresrätter till rimliga bygg- och boendekostnader. Ett kommunalt byggbolag i Malmö kan vara vägen till en faktiskt fungerande och mer långsiktig bostadspolitik. Vi uppmanar Malmös ledande politiker att se bortom kortsiktiga krav på lönsamhet och istället investera i en framåtblickande bostadspolitik!