Hoppa till innehållet

Gaza

Debatt: 42 advokater: Svårt att se att Israel inte kommer hållas ansvarigt för folkmord

Sörjande på begravning efter att palestinier dödats i en israelisk attack i Gaza 9 oktober.

Sörjande på begravning efter att palestinier dödats i en israelisk attack i Gaza 9 oktober.

Bild: Abdel Kareem Hana/AP/TT

Dagens ETC

Israel har tveklöst begått omfattande brott mot mänskligheten och krigsbrott mot en instängd och totalt skyddslös befolkning. Men räcker denna brutalitet för att Israel som stat och dess makthavare ska hållas ansvariga för det värsta av alla brott? Och kommer Sverige agera för att skydda de mänskliga rättigheterna?

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Vi som inte vänt bort blicken har dagligen, under mer än ett års tid, tagit del av bilder på söndersprängda, ihjälskjutna, svältande, törstande, sjuka, torterade, fördrivna och förnedrade människor i Gaza. Vi har även sett en enorm materiell förstörelse som gjort Gaza i praktiken obeboeligt. 

Israel har tveklöst begått omfattande brott mot mänskligheten och krigsbrott mot en instängd och totalt skyddslös befolkning. Men räcker denna brutalitet för att Israel som stat och dess makthavare ska hållas ansvariga för det värsta av alla brott – folkmord? 

Enligt folkmordskonventionen definieras folkmord som avsiktliga och systematiska handlingar vidtagna i syfte att helt eller delvis förinta en viss grupp definierad av till exempel nationalitet eller etnicitet. Handlingarna som räknas upp i konventionen är:

• att döda medlemmar ur gruppen, 

• tillfoga dem svår kroppslig eller själslig skada,

• att uppsåtligen påtvinga dem levnadsvillkor som är avsedda att medföra deras fysiska undergång,

• att vidta åtgärder som är avsedda att förhindra födslar inom gruppen, eller

• att överföra barn från gruppen till en annan. 

Det finns inget krav på hur stor del av gruppen som måste ha skadats för att folkmordsdefinitionen ska vara tillämplig, utan det handlar om förövarens avsikt. 

Hälsomyndigheten i Gaza har beräknat att 41 870 människor dödats, vilket är fyra gånger fler än vid folkmordet i Srebrenica. En oproportionerligt hög andel av dödsoffren är barn. Dessutom är det verkliga antalet dödsoffer sannolikt avsevärt mycket högre. Myndighetens siffror innefattar inte de tiotusentals saknade som är begravda under rasmassor eller finns i okända massgravar. Siffrorna innefattar inte heller indirekta dödsoffer, det vill säga de som dör av sjukdom, svält eller törst till följd av Israels agerande. 

I en artikel i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet uppskattades i juni det verkliga antalet offer till 186 000 människor. I en artikel i The Guardian från september uppskattade Devi Sridhar, professor vid universitetet i Edinburgh, att antalet offer vid årets slut skulle uppgå till 335 500. I ett öppet brev till president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris skriver 99 amerikanska läkare, som nyligen varit i Gaza, att de uppskattar att antalet offer uppgår till minst 118 908 – och påpekade att i princip alla överlevande i Gaza är antingen sårade, sjuka eller undernärda.

Även den materiella förstörelsen i Gaza är enorm. FN uppskattar att mer än 90 procent av palestinierna i Gaza har fördrivits från sina hem – och att 67 procent av alla byggnader och 80 procent av all odlad mark har förstörts. 

Israel har alltså gjort Gaza i praktiken obeboeligt.

Vidare har Israel systematiskt attackerat alla sjukhus i Gaza. Endast 17 av 36 är sjukhus är delvis fungerande. WHO har rapporterat om totalt 1 046 israeliska attacker mot sjukvårdsmål och antalet dödsoffer bland sjukvårdspersonal uppgår till 885 personer. Även samtliga tolv universitet och högskolor har förstörts, liksom 80 procent av alla skolor. 

Israel har alltså gjort Gaza i praktiken obeboeligt.

Förutom det direkta militära våldet drabbar Israels belägring hela den palestinska civilbefolkningen i Gaza. FN:s World Food Programme varnade redan i maj för att fullskalig svält råder i Gaza. En grupp FN-experter, däribland Michael Fakhri och Fransesca Albanese, anklagade i juli Israel för att begå folkmord genom att använda svält som vapen. Även livsnödvändigheter såsom mediciner och sjukvårdsprodukter förhindras från att komma in, vilket leder till massdöd från skador och infektioner som inte kan behandlas. Svält och sjukdom leder också till livslånga skador för de som överlever. Enligt amerikanska Center for Strategic and International Studies kommer effekterna av Israels belägring att orsaka fysiologiska men för generationer framåt av Gazas befolkning.

För att Israel ska hållas ansvarigt för folkmord krävs också att det går att bevisa avsikten att helt eller delvis förinta palestinierna i Gaza som grupp. Kan Israel gömma sig bakom svårigheten att bevisa denna avsikt? Många internationella folkrättsexperter anser att det finns tydlig bevisning som kan styrka en folkmordsavsikt. Det finns nämligen en stor mängd uttalanden från israeliska ministrar och andra politiker som uttrycker sådan avsikt, ofta i kombination med dehumaniserande uttryck avseende palestinierna såsom ”undermänniskor” och ”mänskliga djur”. 

Organisationen Law for Palestine har samlat en databas med mer än 500 uttalanden av denna typ. Vidare tyder Israels brutalitet med massdödande, massförstörelse och utsvältning av en hel befolkning i sig på att avsikten finns.

Redan i oktober 2023 varnade 800 experter inom internationell rätt och folkmordsstudier för risken att Israel begår folkmord. Efter detta har en uppsjö av tungt vägande organisationer och experter instämt. Dessa består av bland annat 40 FN-experter, Amnesty International, Human Rights Watch, Oxfam, Lemkin Institute for Genocide Prevention, Opinio Juris, University Network for Human Rights (Yale, Cornell, Boson och Pretoria), de israeliska professorerna i förintelsestudier Amos Goldberg och Raz Segal och professor Francis Boyle som företrädde Bosnien-Herzegovina i det processen gällande folkmordet i Srebrenica.

För varje dag som går svårare att se hur utfallet kan bli annat än att Israel hålls ansvarigt för folkmord.

Ett av de absolut tyngst vägande namnen inom internationell rätt och mänskliga rättigheter är professor Aryeh Neier, grundaren av Human Rights Watch, vars familj flydde från de nazistiska förföljelserna i Tyskland till USA 1939. Aryeh Neier uttalade i juni till CNN att ”jag är nu övertygad om att Israel begår folkmord mot palestinierna i Gaza” och ”det är en fruktansvärd sak att anklaga någon för folkmord, men det är ännu mer fruktansvärt att ett folkmord faktiskt äger rum”.

International Court of Justice (ICJ) har ännu inte prövat frågan i sak, men har i beslut av den 26 januari 2024 funnit att det finns en ”plausibel” risk att Israel begår folkmord och beordrat Israel att vidta ett antal åtgärder för att förhindra detta. Israel har inte följt ICJ:s beslut utan tvärt om fortsatt och trappat upp sitt brutala agerande i Gaza. Även om det kan ta åratal innan den rättsliga prövningen i ICJ är slutförd så är det för varje dag som går svårare att se hur utfallet kan bli annat än att Israel hålls ansvarigt för folkmord.

I detta sammanhang blir Sveriges roll och ansvar särskilt tydligt; som part i folkmordskonventionen har Sverige en skyldighet att aktivt förebygga folkmord och att agera för att skydda de mänskliga rättigheterna, oavsett var de hotas.

Anna Sofia Vikström, advokat
Wissal Abdallah, advokat
Selma Alami, advokat
Mayssam Baaken, advokat
Esra Akay Ranestål, advokat
Shirin Rizwand, advokat
Reem Matlak, advokat
Canela Skyfacos, advokat
Niklas Dahlbeck, advokat
Mikael González, advokat
Linus Gardell, advokat
Sandra Valleskär, advokat
Roba Azzam, advokat
Emma Persson, advokat
Miran Kakaee, advokat
Katrin Jack, advokat
Anes Sabic, advokat
Ediba Gerges, advokat
Mikaela Hahne, advokat
Katarina Bagavac Andhill, adovkat
Mustafa Sheikh Abdi, advokat
Silas Aliki, advokat
Azar Nikbakht, advokat
Faria Hassan, advokat
Anton Darabad, advokat
Sanna Bergenheim Everett, advokat
Khalil El Ghazzi, advokat
Alisa Jujic, advokat
Denis Kajdic, advokat
Dinela Dervovic, advokat
Sara Haidari, advokat
Adam Röning, advokat
Ali Kassim, advokat
Felek Kartal, advokat
Diana Haddou, advokat
Behrang Eslami, advokat
Jasmine Qazbegi, advokat
Elias Bulale, advokat
Rana Chahine, advokat
Omid Moallemi, advokat
Josef Ben Ali, advokat
Alain Soussi, advokat

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.