ETC Örebro
Debatt: Kom ut som feminist på riktigt – våga dela lika
ETC Örebro
”I den takt som män tar ut föräldradagar i dag kommer det att ta 80 år innan uttaget är jämställt.”Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.
Vi har en regering som vill kalla sig för feministisk, men som ändå inte är intresserad av att göra det som verkligen skulle innebära det stora klivet framåt för kvinnors arbetsliv, lön, hälsa och pension. Det gör bara Vänsterpartiet.
Det handlar om föräldraförsäkringen och om att den ska delas lika. Detta är den reform som enskilt skulle göra mest för ökad jämställdhet mellan män och kvinnor vad gäller inkomster och möjligheter i arbetslivet. Detta är något som också har lyfts i statliga utredningar.
Siffrorna talar sitt tydliga språk. 15 år efter att ett par skaffat sitt första barn så har deras skillnad i inkomst ökat med 35 procent. Tre fjärdedelar av denna skillnad beror på att de har olika stort ansvar för familjen. Mönstret att männen jobbar mer och tjänar mer, medan kvinnan tar på sig mer av det obetalda arbetet hemma förstärks under arbetslivet. Kvinnors pension är därför i snitt 6 000 kronor lägre i månaden än mäns.
I Örebro tar män ut 25 procent av föräldrapenningdagarna. Kvinnor tar alltså ut tre gånger mer med barnen än männen. Om man frågor människor om de vill att det ska lagstiftas om delad föräldraförsäkring svarar de nej. Om man däremot frågar om de vill att män och kvinnor ska ha lika lön svarar de ja. Dessa två saker hänger samman.
Vi måste inse att det är förändringar vi gör i dag som gör skillnad för jämställdheten för nästa generation. Inte vill vi att flickor som föds 2015 ska följa i våra fotspår av dålig lön och dålig pension? Nej, det är dags att ge dem andra möjligheter.
Att endast kvotera ytterligare en månad åt vardera föräldern, även kallad pappamånad, kommer inte att leda till de nödvändiga förändringarna för kvinnors levnadsvillkor. Det kommer på sin höjd leda till att män tar ut några föräldradagar till. När den andra så kallade pappamånaden infördes för 13 år sedan ledde den till att män tog ut knappt tio dagar till. Vi har inte råd att gå i snigelfart. I den takt som män tar ut föräldradagar i dag kommer det att ta 80 år innan uttaget är jämställt.
Eftersom kvinnor kommer att fortsätta förutsättas ta huvudansvar för hem och barn kommer kvinnors löner fortsätta att halka efter och vi kommer fortsatt att ha sämre arbetsvillkor, sämre hälsa och sämre pension. En regering som har ambitionen att vara feministisk måste våga ta tag i föräldraförsäkringen och dela den lika. Inte lite grann lika. Utan lika helt enkelt.