ETC Sundsvall
Debatt: Kollektivavtal är trygghet för den anställde
ETC Sundsvall
Inför kollektivavtalets dag den 17 mars skriver en rad företrädare från LO-facken i Medelpad om vikten av schyssta avtal på arbetsmarknaden.Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.
I Sverige har vi valt att låta många av arbetsmarknadens regler bestämmas i kollektivavtal i stället för i lag, på gott och ont. Det innebär också att vi inte har någon lag som reglerar lägstalönen och något tvång att betala in till tjänstepension. Det är lagar, kollektivavtal och anställningsavtal som styr anställningsvillkoren.
Ett kollektivavtal innehåller de regler som ska gälla på jobbet. Där står om löner, arbetstider, semesterersättning och andra arbetsvillkor. Grundidén med ett kollektivavtal är att ingen arbetstagare ska tvingas konkurrera ut sina arbetskamrater genom att gå med på lägre lön eller sämre villkor än vad andra har.
Att många är med i facket är en förutsättning och det ställer högre krav på arbetsgivaren att teckna kollektivavtal som ger en tryggare anställning, hur stor ersättning du får vid föräldraledighet, sjukdom, omställningsförsäkring och hur mycket som ska avsättas till din framtida pension.
Kollektivavtalen innehåller minimiregler kring löner och villkor.
Många tar för givet att de ska få en löneökning varje år men det finns ingen laglig rätt till årlig löneökning. Men i kollektivavtalen regleras rätten till att årligen få en löneöversyn. I vissa avtal finns miniminivåer på löneökningen medan andra avtal inte innehåller en garanterad löneökning exempelvis individuell lönesättning.
Kollektivavtal är en chans att få en sund konkurrens på arbetsmarknaden och möjliggör för småföretagare om alla följer gällande spelregler på arbetsmarknaden.
Kollektivavtalen är anpassade för den bransch eller den arbetsgivare som de är framtagna för, därför ser olika kollektivavtal olika ut. Men de reglerar alltid trygghet för den anställde!
När vi är många som är medlemmar i facket har vi förutsättning och kan sätta press på arbetsgivarna och få schysta avtal.