Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kollektiv bestraffning hotar rättssäkerheten

”Vi måste bekämpa brottslighet med metoder som respekterar individens rättigheter och som säkerställer att vi inte dömer oskyldiga.”

”Vi måste bekämpa brottslighet med metoder som respekterar individens rättigheter och som säkerställer att vi inte dömer oskyldiga.”

Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC

Ett paket med förslag har nu lagts fram av företrädare för Socialdemokraterna om att införa kollektivt straffansvar för medlemmar i kriminella gäng. Enligt förslaget ska alla medlemmar i en organisation kunna dömas för brott begångna av andra medlemmar, oavsett individuell skuld. Detta är djupt oroande.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

När vi var små och skolan stängde gymnastiksalen på rasterna för att några hade skräpat ner, stoppade Elevrådet det med motivering att vi inte använder kollektiv bestraffning i Sverige. 

Ett paket med förslag har nu lagts fram av företrädare för S om att införa kollektivt straffansvar för medlemmar i kriminella gäng. Enligt förslaget ska alla medlemmar i en organisation kunna dömas för brott begångna av andra medlemmar, oavsett individuell skuld. Detta är djupt oroande och strider mot grundläggande rättstraditioner i Sverige. Till exempel den om att vi inte håller på med kollektiv bestraffning.

I en rättsstat är en fundamental princip att straff ska vara individuellt och grundat på personlig skuld. Att döma någon för ett brott de inte begått är ett brott mot rättssäkerheten. Kollektiv bestraffning undergräver rättvisan och riskerar att leda till godtyckliga domar.

Förslaget påminner starkt om en motion som SD lade fram 2015 om att införa en Rido-lag. 

Förslaget påminner starkt om en motion som SD lade fram 2015 om att införa en Rido-lag. Motionen avslogs av bland annat Socialdemokraterna. Det liknande förslag som nu läggs fram från företrädare för S är utan förankring i kongressbeslut. Det är ett steg utöver den tidigare diskuterade Rico-lagen, där kollektiv bestraffning inte finns.

Organiserad brottslighet är ett gift i vårt samhälle och att bekämpa den är en prioriterad fråga för varenda människa i vårt land. Men lösningen får aldrig ligga i att riskera rättssäkerheten. Vi måste bekämpa brottslighet med metoder som respekterar individens rättigheter och som säkerställer att vi inte dömer oskyldiga.

Istället för kollektiv bestraffning bör vi fokusera på:

• Förstärkt polisnärvaro: Öka resurserna till polisen för att möjliggöra effektiv brottsbekämpning och utredningar.

• Förebyggande arbete: Investera i sociala insatser som motverkar rekrytering till kriminella gäng, genom exempelvis satsningar på skola och fritidsverksamhet.

• Stärkt vittnesskydd: Skapa bättre förutsättningar för vittnen att våga träda fram och bidra till att lagföra kriminella.

• Effektivare straffverkställighet: Se till att dömda brottslingar avtjänar sina straff och får stöd i att återanpassas till samhället.

Att bekämpa gängkriminalitet är en komplex utmaning som kräver långsiktiga och genomtänkta lösningar. Kollektiv bestraffning är en väg som riskerar att göra mer skada än nytta. Vi som Socialdemokrater står upp för en rättssäker rättsordning där individen skyddas och brottsbekämpning sker med respekt för lagen.

Förslaget sätter hela vår rättstradition ur spel. Det innebär en omtolkning av vårt sätt att se på straffansvar. Inte minst principen som vi som unga i fick lära oss – att kollektiv bestraffning inte är något vi håller på med. Det strider mot Europakonventionens artikel 6 om rätten till en säker rättegång, och FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Därmed strider det mot grundlagen och mot EU:s rättighetsstadga. Vi vet vad som händer med länder som bryter mot den. 

Förslaget innebär att vem som helst som hamnat i kriminell miljö kan dömas för andras brott. Organiserad brottslighet betyder inte att de har medlemskort och medlemslistor, och det finns inget rättssäkert sätt att lösa förslaget på. Priset för att slippa göra det polisiära och rättsliga grundarbetet för att kunna döma en individ kan aldrig få vara minskad rättssäkerhet. Det är inte heller så vi löser problem i ett socialdemokratiskt Sverige. 

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.