Hoppa till innehållet

Livsmedel

Debatt: Kött- och sockerlobbyn ska inte få styra besluten

”Tyvärr är det inte bara energipolitiken som riskerar att styras av särintressen, utan även livsmedelspolitiken”, skriver debattörerna.

”Tyvärr är det inte bara energipolitiken som riskerar att styras av särintressen, utan även livsmedelspolitiken”, skriver debattörerna.

Bild: Lars Schröder/TT, Shuttterstock (montage)

Dagens ETC

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har valt att låta kött- och sockerlobbyn dominera Livsmedelspolitiska rådet, en grupp som har stor inverkan på utformningen av Sveriges nya livsmedelsstrategi. Detta är ett allvarligt hot mot både folkhälsan och miljön.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Nyligen avslöjade Dagens ETC och Supermiljöbloggen kopplingar mellan oljeindustrin och politiker. Tyvärr är det inte bara energipolitiken som riskerar att styras av särintressen, utan även livsmedelspolitiken. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har valt att låta kött- och sockerlobbyn dominera Livsmedelspolitiska rådet, en grupp som har stor inverkan på utformningen av Sveriges nya livsmedelsstrategi. Detta är ett allvarligt hot mot både folkhälsan och miljön.

 Det enda som saknas i detta 'drömlag' är representanter från tobaksbolagen.

Livsmedelspolitiska rådet, som är fyllt av chefer från företag som HK Scan, Kronfågel, Arla, Spendrups, Coca Cola och Cloetta, saknar helt vetenskaplig expertis. Det är inte bara orimligt, det är absurt. Det enda som saknas i detta "drömlag" är representanter från tobaksbolagen. Har landsbygdsministern helt enkelt glömt bort dem?

Sveriges nya kostmål, framtagna av Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket, har som mål att öka konsumtionen av grönsaker, baljväxter, rotfrukter, frukt och bär med 50 procent till 2035 samtidigt som konsumtionen av fullkorn ska fördubblas och köttkonsumtionen minskas med 30 procent. Dessa mål har potential att rädda tusentals liv varje år och göra stor skillnad för miljön.

Vår nuvarande kost, med högt intag av kött och socker, är ohållbar och ökar risken för fetma, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Enligt myndigheterna kan cirka 14 000 dödsfall per år kopplas till vår kost, vilket motsvarar 15 procent av alla dödsfall i Sverige. Den årliga kostnaden för fetma beräknas till 125 miljarder kronor. Dessutom står matkonsumtionen för 20 procent av de svenska konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen.

Livsmedelsstrategin syftar till att säkerställa en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion. Den ska ta hänsyn till klimatförändringar, biologisk mångfald, krisberedskap och resurseffektivitet. Men enligt Rise klimatdatabas släpper svenskt nötkött ut 70 gånger mer växthusgaser än bönor. Växtbaserad mat är generellt mycket mer resurseffektiv än animalisk. När det gäller biologisk mångfald utgör vilda däggdjur bara några få procent av biomassan från världens däggdjur. Och i händelse av krig har vi inte råd att äta animalier, utan måste satsa på resurseffektiv växtbaserad mat.

Det är oacceptabelt att regeringen låter särintressen styra svensk livsmedelspolitik. Det enda rimliga för folkhälsan och miljön är att lyssna på Nordiska ministerrådet som i våras rekommenderade de nordiska länderna att införa en skatt på kött och socker samt subventionera frukt och grönt, så att det blir billigare att äta hälsosamt och miljövänligt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.