Klimatkrisen
Debatt: Klimatpolitik kan skyddas från kortsiktiga politiker
Dagens ETC
Sverige har en riksbankslag som ger en självständig riksbank mandat att utforma penningpolitiken. Sverige har även en klimatlag som syftar till att förhindra farlig störning i klimatsystemet. Är det dags att ge klimatpolitiken armlängds avstånd till politiken?
Det frågar sig dagens debattörer.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Sverige fick en ny riksbankslag 1999 som gav Riksbanken större självständighet. Riksbanken uttrycker det som:
”Riksdagen har genom att delegera ansvaret för utformningen av penningpolitiken till en självständig Riksbank strävat efter att ge penningpolitiken det långsiktiga perspektiv som skapar förutsättningar för att målet om prisstabilitet ska vara trovärdigt… Anledningen till att många länder har tagit detta steg är att de vill undvika att centralbankernas verksamhet ska styras av kortsiktiga politiska hänsyn.”
Det svenska folket, genom riksdagen, anser alltså att det är viktigt med en stabil penningpolitik och har därför med lag gett Riksbanken stort svängrum.
Sverige har sedan 2017 även en klimatlag. 2§ i klimatlagen säger att regeringen ska bedriva ett klimatpolitiskt arbete som:
• syftar till att förhindra farlig störning i klimatsystemet,
• bidrar till att skydda ekosystemen samt nutida och framtida generationer mot skadliga effekter av klimatförändring,
• är inriktat på att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser och att bevara och skapa funktioner i miljön som motverkar klimatförändring och dess skadliga effekter, och
• vilar på vetenskaplig grund och baseras på relevanta tekniska, sociala, ekonomiska och miljömässiga överväganden.
Sverige har alltså en lag som tar risker förknippade med klimatförändringar på stort allvar och som ”vilar på vetenskaplig grund”.
Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) gav i somras uttryck för att klimatarbetet behöver växlas upp. I en debattartikel i Dagens Industri skriver de att ”Klimatet är en av vår tids stora ödesfrågor”. Orden är intressant nog som tagna ur Socialdemokraternas valmanifest 2022. Under rubrik ”Skapa jobb här och nu genom att leda klimatomställningen” står att läsa ”klimatomställningen är vår tids ödesfråga”.
Lek nu med tanken att vi i Sverige tycker att klimatfrågan är lika viktig.
Lek nu med tanken att vi i Sverige tycker att klimatfrågan är lika viktig som den svenska regeringen och S säger sig anse. Om vi byter ut ”penningpolitik” mot ”klimatpolitik” och ”riksbank” mot ”myndighet” får vi något som påminner om:
”Riksdagen har genom att delegera ansvaret för utformningen av klimatpolitiken till en självständig myndighet strävat efter att ge klimatpolitiken det långsiktiga perspektiv som skapar förutsättningar för att förhindra farlig störning i klimatsystemet; bidrar till att skydda ekosystemen samt nutida och framtida generationer mot skadliga effekter av klimatförändring; minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser och att bevara och skapa funktioner i miljön som motverkar klimatförändring och dess skadliga effekter. Anledningen till att riksdagen tagit detta steg är att den vill undvika att klimatpolitiken ska styras av kortsiktiga politiska hänsyn.”
Med sina 68 respektive 107 mandat samlar M tillsammans med S ihop en majoritet av riksdagens 349 mandat. De kan alltså tryggt klubba igenom att klimatpolitiken ska ha armlängds avstånd från politiken. Alternativt, vilket kanske är att föredra, kan klimatfrågan tas på det allvar och ges den politiska tyngd den faktiskt förtjänar. Det är ju trots allt en fråga som partier från höger till vänster i politiken är överens om är ”en ödesfråga”.