Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Klimatkampen handlar om global solidaritet

Kostnaderna för den globala uppvärmningen betalas av fattiga.
Kostnaderna för den globala uppvärmningen betalas av fattiga. Bild: Bild:TT

Dagens ETC

Klimatförändringarna kommer att driva hundratals miljoner människor på flykt. Sverige måste gå före och minska utsläppen ytterligare och dessutom ge människor som flyr på grund av klimatförändringarna flyktingstatus skriver Grön ungdoms språkrör.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Förra veckan släppte Världsbanken en ny rapport om klimatflyktingar, med fokus på områdena Afrika söder om Sahara, södra Asien och Latinamerika. Världsbankens beräkningar visar att över 140 miljoner människor kommer att tvingas på flykt på grund av klimatförändringar till 2050, enbart i dessa regioner. I dag är totalt ungefär 67 miljoner människor på flykt i världen. Det är hisnande siffror som borde få alla politiker att stanna upp och tänka till, och som borde utesluta möjligheten att valdebatten domineras av något annat än klimatfrågan.

Ett varmare klimat leder till torka, extremt väder och höjda havsnivåer som tvingar människor i fattigare delar av världen på flykt. Det är en smärtsamt tydlig illustration av klimatförändringarnas ­effekter. De yttersta konsekvenserna av utsläpp är enormt mänskligt lidande och att människor tvingas på flykt från sina hem.

Klimatflykt kan förebyggas

Om vi agerar mot klimatförändring nu har vi fortfarande chans att lindra de förödande konsekvenserna. Enligt Världsbanken går det fortfarande att minska antalet klimatflyktingar 2050 med 80 procent. Då behövs att länder som Sverige går före och visar andra länder vägen. Därför är det viktigt att Sverige med Miljöpartiet i regering har den mest ambitiösa klimatpolitiken någonsin, med bland annat klimatlag, flygskatt och bonus-malus-system. Men mycket mer måste göras: vi måste se till att alla sektorer börjar betala för sina klimatutsläpp, bygga höghastighetståg för att konkurrera ut inrikesflyget och avskaffa fossila subventioner.

Världens fattiga drabbas

Klimatet är en rättvisefråga. När klimatförändringarnas effekter slår till är det världens fattiga som drabbas hårdast. Samtidigt är det de rika delarna av världen som har stått för den största delen av utsläppen. Vi har därför ett enormt ansvar att agera för att minska våra utsläpp och leda hela världens omställning.

I dag mäter vi dessutom våra utsläpp på ett orättvist sätt. Enligt den officiella statistik har Sverige utsläpp minskat de senaste åren. Men det är inte hela sanningen. Det som hänt är i stället är att våra utsläpp har flyttat utomlands. De utsläpp som sker på grund av svenskars konsumtion, konsumtionsutsläpp, räknas inte in i vår officiella statistik.

Orättvis statistik

En tröja som köps av en svensk konsument, men som producerats i Bangladesh räknas alltså med i Bangladeshs utsläppsstatistik. Detta är djupt orättvist. Grön Ungdom vill att Sverige ska sätta upp mål för minskning av konsumtionsutsläpp och att målet ska vara att dessa utsläpp ska vara 0 år 2045.

De som flyr från effekter av klimatförändringar flyr i många fall inom närområdet. Därför är det otroligt viktigt att rika länder som Sverige bidrar med klimatbistånd till utsatta länder, så att dessa länder kan klimatanpassa sina samhällen och därmed minska sårbarheten.

Modernisera flyktingbegrepp

I dagsläget får människor som tvingas lämna sina hem på grund av klimatförändringar inte flyktingstatus. Det är hög tid att modernisera flyktingbegreppet och också inkludera de som tvingas fly som en konsekvens av klimatförändringar, både de som flyr på grund av akuta klimatkatastrofer och de som tvingas fly på grund av långsamma förändringar i klimatet.

Vi måste minska våra utsläpp nu för att klimatförändringarna inte ska tvinga miljoner och åter miljoner människor på flykt. Det är vårt medmänskliga ansvar som ett rikt land med höga utsläpp att gå före med ett ambitiöst klimatarbete.