Hoppa till innehållet

Debattreplik

Debatt: Klimathotet kan inte bombas bort

"Hur mycket koldioxid släpper försvaret egentligen ut?" frågar sig Kerstin Dahlberg och Eva Ekelöf
"Hur mycket koldioxid släpper försvaret egentligen ut?" frågar sig Kerstin Dahlberg och Eva Ekelöf Bild: Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Dagens ETC

Överste Pålsson får det att låta som att det svenska försvaret är en korsning mellan Greenpeace och Naturvårdsverket. Men den stora frågan återstår, hur mycket koldioxid släpper försvaret ut? Det skriver Kerstin Dahlberg och Eva Ekelöf som ett svar på överste Jan Pålssons text om att försvaret agerar inom rådande miljölagstiftning.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det största hotet mot säkerheten utgörs sannolikt av klimatförändringarna och de följder dessa får. På fredsforskningsinstitutet Sipri pågår forskning om klimatförändringarnas säkerhetsrisker.

Men det satsas oerhört mycket mera pengar på vapen och militärmakt än på åtgärder för att möta klimathotet. I Sverige fem gånger mera, enligt Svenska freds- och skilje­domsföreningens granskning av budgeten 2018. Det är inte en rimlig fördelning. Att militärt rusta mot klimathotet fungerar inte. Problemet med smältande glaciärer, höjda temperaturer, torka och svält kan inte bombas bort.

Överste Pålsson har givetvis som uppgift att vara lojal med sin arbetsgivare och ”gilla läget”. Han får det att framstå som att den svenska försvarsmakten är en korsning mellan Greenpeace och Naturvårdsverket. Vi skulle önska att han hade rätt. Miljömässigt finns säkert bevis för att de tunga militärfordonens uppraspande av sand på skjutfälten gynnar vissa arter av djur och kanske även växter. Det tycks dock vara ett oerhört dyrbart sätt att frilägga sandytor – sådant kan göras på enklare vis – och billigare. 

Att försvarets personal uppskattar att få arbeta ute i naturen är förstås trevligt, men mera en arbetsmiljöfråga än en lösning på klimatproblematiken, som överste Pålsson undviker att gå in på. 

Det hade varit intressant att få en redovisning av försvarets utsläpp av koldioxid under de senaste åren. Är de i paritet med civilflygets? Och för en storövning som Baltops 2019, vilka är miljö-och klimatkonsekvenserna?

Internationella militära miljökonferenser är säkert givande för deltagarna. Det vore även intressant för allmänheten att ta del av resultaten av dessa sammandragningar. Kanske finns rapporter som vi och övrig allmänhet inte känner till. Upplys oss gärna om det!

Själva lyssnar vi på sommargyllingen i Ravlundafältets skogar när militären tar semester och fältet är öppet. En unik fågel som bara finns här i Sverige i några få exemplar.

Texten är en replik på ÖV Jan Pålssons svar "För din trygghet och säkerhet, tillsammans med andra" från Dagens ETC 13 juni 2019

Kerstin Dahlberg och Eva Ekelöf
Boende i Maglehem 
 

 

Ämnen i artikeln