Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Klimatet räddas med politisk vilja

"Diskussionen utgår inte från vilka faktiska begränsningar vi har inom denna jords ramar, utan istället det ekonomiska system vi skapat. Ett ekonomiskt system som allt snabbare utarmar våra resurser och sätter vår jord och vårt klimat ur balans."
"Diskussionen utgår inte från vilka faktiska begränsningar vi har inom denna jords ramar, utan istället det ekonomiska system vi skapat. Ett ekonomiskt system som allt snabbare utarmar våra resurser och sätter vår jord och vårt klimat ur balans." Bild: Bild: Fi, bild Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

”De teknologiska och samhälleliga lösningarna på klimatproblematiken finns redan, men kan inte nås genom individuella konsumtionsval eller rena marknadslösningar.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Isarna kring Nordpolen har minskat med 30 procent på de senaste 25 åren. Detta leder inte bara till ökade havsnivåer utan påverkar även det globala klimatet. Forskarnas varningssignaler ljöd höga i medierna under ett par – men tystnade dessvärre snabbt.

Klimatfrågan genererar helt enkelt inte lika många klick längre. Att det breda engagemanget för klimatet minskat kan förklaras med de politiska partiernas svek i många centrala frågor. En annan del kan förklaras med att vi redan vet om detta. Vi vet att det är akut och vi vet att vi behöver agera. Ändå händer det alldeles för lite. Frågan anses viktig, men påverkar oss inte direkt.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Till viss del är detta sant. Sverige har en av världens mest fördelaktiga situationer när det gäller de globala klimatförändringarna. Även om konsekvenserna av dessa är omöjliga att veta till fullo påverkas vi mindre än många andra länder. Det är framför allt länder där invånarna är starkt beroende av jordbruket som påverkas. Deras skördar minskar och de får problem att försörja sig på grund av torka.

I Sverige diskuterar vi sakfrågor. Vi diskuterar om det är värdefullt att införa en flygskatt. Vi diskuterar hur en sådan skatt påverkar individers plånböcker. Centerpartiet lanserade nyligen en kampanjfilm där de har räknat ihop de totala kostnaderna för varje flygplats om en flygskatt skulle införas. Det är inget fel med plånboksfrågor, här finns även ett klassperspektiv att ta i beaktning. Plånboksfrågorna påverkar de fattigaste. Men det är däremot inte de fattigaste som flyger inrikes. De som flyger inrikes gör det ofta i affärssyften. De flyger till ett möte för att tåget tar en timme mer. De flyger för att det är bekvämt.

Diskussionen utgår inte från vilka faktiska begränsningar vi har inom denna jords ramar, utan istället det ekonomiska system vi skapat. Ett ekonomiskt system som allt snabbare utarmar våra resurser och sätter vår jord och klimat ur balans. Detta ekonomiska system tar inte de långsiktiga konsekvenserna av vår konsumtion i beaktning. De som överutnyttjar våra resurser och förstör vår planet tar tar inte konsekvenserna utan dessa överförs till kommande generationer.

Feministiskt initiativ anser att kortsiktiga ekonomiska vinstintressen aldrig får gå före en radikal klimatpolitik och den viktiga globala omställning som måste ske. De teknologiska och samhälleliga lösningarna på klimatproblematiken finns redan, men kan inte nås genom individuella konsumtionsval eller rena marknadslösningar. Det som nu behövs är politisk vilja till att införa skarpare krav och mer långtgående hållbarhetskriterier. En övergång till ett konsumtionsperspektiv av vår miljöpåverkan är en självklar utgångspunkt för solidariska och rättvisa klimatpolitiska åtaganden.

Feministiskt initiativ vill, utöver att kraftigt förbättra och förstärka det viktiga arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser, även verka för en ökad anpassning för att minska skadeverkningar som ett förändrat klimat kommer att medföra. Detta måste ske i samarbete med våra grannländer såväl som i globala samfund.