Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Klimatet behöver jämlikheten

”Istället för att lägga över klimatångest på vanligt folk behöver de som orsakar mest förstöring sluta komma undan och börja bidra”, skriver debattörerna. 
”Istället för att lägga över klimatångest på vanligt folk behöver de som orsakar mest förstöring sluta komma undan och börja bidra”, skriver debattörerna.  Bild: Bild: Pexels

Dagens ETC

”En person från jordens rikaste procent släpper ut 175 gånger mer än någon från de fattigaste tio procenten", skriver dagens debattörer.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Trots årtionden av larmrapporter minskar inte de svenska utsläppen som förändrar klimatet i den takt de behöver. För att Malmö ska klara sitt miljömål behöver vi de kommande två åren minska utsläppen lika mycket som vi gjort under de senaste 28.

De flesta av oss gör de miljövänliga val vi har möjlighet till, men för att vända utvecklingen måste också politiken ta sitt ansvar. Istället för att lägga över klimatångest på vanligt folk behöver de som orsakar mest förstöring sluta komma undan och börja bidra.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

En person från jordens rikaste procent släpper ut 175 gånger mer än någon från de fattigaste tio procenten. För att ställa om till ett hållbart samhälle behöver vi alltså jämlikhet.

Vänsterpartiet vill ha en miljonärskatt som minskar utsläppen och ökar välfärden. Genom en statlig grön investeringsbank kan vi ta de steg som på riktigt ställer om våra städer till att bli hållbara.

Efter åratal av privatiseringar är idag utrymmet för att agera alldeles för begränsat. De som idag har makten över utsläppen är inte Malmö kommunfullmäktige eller Sveriges riksdag, utan privata storföretag. Det är energijätten Eon som bestämmer över Malmöbornas el och uppvärmning. När ägare i andra handen sitter med smutsiga kolkraftverk blir det tydligt att intresset att skydda sina investeringar och kortsiktiga vinster går före miljön.

Vänsterpartiet vill att framtiden för klimatet ska avgöras av demokratiska beslut, inte av eventuell välvilja från företagsägarna. Därför vill vi öka Malmö stads inflytande och ägande genom att återta elnätet och starta ett kommunalt energibolag med uppdrag att bygga ut förnybar energi.

Klimatkrisen innebär att vi behöver förändra våra städer i grunden. I Malmö har fler cykelvägar och satsningar på kollektivtrafik gjort att hållbara resor ökar, men samtidigt visar stadens miljöredovisning att bilkörandet inte minskar.

Vänsterpartiet vill att det som förstör ska bekosta utbyggnad av mer hållbart resande. Därför vill vi använda flygskatten och en ny avgift på vägslitage för tunga lastbilar. I Malmö ska de privata leveranserna och deras ohållbara körningar ersättas av en kommunal samordning och transporttjänst. När vi går mot avgiftsfri kollektivtrafik får alla rätt till staden, inte bara de som har råd.

Ett hållbart samhälle behöver hållbar mat. Enligt en studie publicerad i journalen Science tar världens samlade boskap upp 83 procent av jordens odlingsmark och står för 60 procent av jordbrukets totala utsläpp.

Vänsterpartiet inser att samhället måste minska på kött och öka lokal, ekologisk och växtbaserad mat. Vi vill att Malmö stad ska gå före med de egna verksamheterna och stegvis växla över så att andelen minskar med 40 procent, till samma nivå som i början av 90-talet. Vi vill ha fler tillagningskök och personal ska få de verktyg som krävs för att alla ska få tillgång till näringsrik och hållbar mat.

Det är bara modig och grön vänsterpolitik som har vad som krävs för att hindra klimatkrisen. Med Vänsterpartiet får de få rika betala sin del av förstöringen och med jämlikheten bygger vi ett hållbart samhälle för oss många och vår jord.